Sărbătoarea Trupului şi Sângelui Domnului celebrată la Catedrala din Iaşi
08.06.2015, Iaşi (Catholica) - Sărbătoarea Trupul şi Sângele Domnului sau Joia Verde, sărbătorită la 4 iunie 2015, a fost marcată la Iaşi duminică, 7 iunie 2015, printr-o Liturghie solemnă la ora 17, prezidată de PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, avându-i alături pe PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi, pr. Benone Lucaci, rector la Institutul Teologic „Sfântul Iosif” din Iaşi, pr. Iosif Dorcu, decan de Iaşi, şi aproximativ 30 de preoţi din Iaşi şi împrejurimi şi 13 diaconi. Au participat şi oficialităţi de la Primăria Iaşi, persoane consacrate, seminarişti şi un foarte mare număr de credincioşi, copii şi tineri din Iaşi, catedrala devenind neîncăpătoare. După Sfânta Liturghie a urmat procesiunea solemnă cu Preasfântul Sacrament pe străzile oraşului Iaşi, aflăm de pe Ercis.ro.
În primele bănci s-au aflat copii de la toate parohiile din Iaşi, care au primit anul acesta Prima Sfântă Împărtăşanie, îmbrăcaţi în alb şi având coşuri de flori în mână. Corul seminariştilor de la Institutul Teologic „Sfântul Iosif” a animat cântarea liturgică. Cuvântul de învăţătură a fost adresat de PS Aurel Percă, care a subliniat că „lecturile de la această Sfântă Liturghie nu au pretenţia de a ne oferi un tratat complet despre misterul Euharistiei, ci ne ajută şi ne stimulează să ne aprindem mai mult credinţa şi iubirea faţă de Euharistie, care cuprinde cu adevărat Trupul şi Sângele Domnului Cristos”. În încheiere, a spus: „Să facem din Euharistie cu adevărat centrul vieţii noastre creştine. Să primim, aşadar, cu bucurie şi recunoştinţă acest mare dar al lui Isus, pentru ca participarea noastră să devină cu adevărat forţa şi energia unei vieţi noi în societate”.
Conform tradiţiei, după Sfânta Liturghie, toţi cei prezenţi au pornit în procesiune cu Preasfântul Sacrament pe străzile oraşului. Traseul urmat a fost: stradela Trei Ierarhi, Bd. Ştefan cel Mare, str. Anastasie Panu, str. Costache Negri cu întoarcere la catedrală pe str. Colonel Langa. Crucea procesională a fost urmată de lumânări, steaguri, ministranţi, icoane, persoane consacrate, copiii de la Prima Sfântă Împărtăşanie, care au aruncat petale de flori din coşuleţele purtate în mâini, preoţi, baldachinul sub care s-a aflat PS Petru cu ostensoriul, seminariştii, fanfara şi mulţimea de credincioşi. Prin rugăciuni şi cântece, credincioşii au înălţat cererile lor către Domnul prezent în ostia consacrată. Procesiunea s-a încheiat în Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină, prin binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament.