Papa în vizită la Consiliul Pontifical pentru Textele Legislative
10.06.2015, Vatican (Catholica) - În timpul vizitei sale de săptămâna trecută la Consiliul Pontifical pentru Textele Legislative, Papa Francisc a fost informat despre munca importantă a acestui dicaster, care se ocupă cu interpretarea legilor Bisericii. Pontiful a început o vizită pe la diferitele dicastere ale Curiei Romane, pe 1 iunie mergând la Consiliul Pontifical pentru Textele Legislative, apoi la Congregaţiile pentru Cauzele Sfinţilor, pentru Episcopi, respectiv pentru Cultul Divin.
La sosire, Papa a fost aşteptat de preşedintele Consiliului, Cardinalul Francesco Coccopalmerio, membru de asemenea al comisiei înfiinţate în august 2014 pentru a pregăti o propunere de reformă a procesului de constatare a nulităţii unei căsătorii. Comisia ar urmări să simplifice şi urgenteze procedura, în acelaşi timp păzind indisolubilitatea căsătoriei, în timpul întâlniri de săptămâna trecută discutându-se despre stadiul lucrărilor. Pontiful, conform unui material publicat de CNA, a salutat personal fiecare membru al dicasterului, dând mâna şi discutând cu ei.
În discursul de primire, Cardinalul Coccopalmerio a vorbit despre munca şi proiectele dicasterului, oferind şi o scurtă reflecţie asupra semnificaţiei dreptului canonic. A subliniat că dicasterul nu este legislator în sine, ci îl asistă pe Papa, legislatorul suprem al Bisericii. Sarcina „nu este uşoară”, a spus el, explicând că include sugerarea acţiunilor legislative care ar fi potrivit de menţinut şi a celor ce nu mai sunt relevante. Fiecare lege „este în esenţă un semn de iubire. Şi, mai profund, este semnul iubirii pentru o persoană în nevoie”. Dacă nu este un semn de iubire, nu poate fi considerată lege, a continuat el.
Cardinalul Coccopalmerio a vorbit şi despre importanţa asigurării aplicării efective a dreptului canonic de către Consiliul Pontifical. „Ar fi fără sens să avem legi bune dacă nu sunt aplicate sau sunt uitate sau contrazic o practică bună. De aici atenţia deosebită.” Ca exemplu concret şi recent a vorbit de munca la statutele Secretariatului Economic, analizate de dicaster înainte să ajungă la Papa. Au intrat oficial în vigoare la 1 martie. Acum Consiliul lucrează la revizuirea secţiunii IV din Codul de Drept Canonic, privind sancţiunile în Biserică. Revizuirea a fost cerută de Papa Benedict al XVI-lea.
La întâlnire s-a exprimat şi constatarea că în timp ce dreptul canonic discută pe larg despre Sacramentul Căsătoriei, „nu are canoane legate de familie în sine”. Consiliul Pontifical caută deci să dezvolte propuneri de norme privind familia în general, inclusiv privind „drepturile şi îndatoririle familiilor catolice”. S-a discutat şi despre armonizarea codurilor de drept canonic latin şi bizantin, dat fiind că există „unele exemple de canoane contrastante”. „De exemplu, în codul latin cuplul celebrând căsătoria sunt şi miniştrii Sacramentului lor, în timp ce preotul este doar un martor; în codul bizantin, preotul este ministrul care dă Sacramentul, nu cuplul.” Se caută deci să se asigure că ambele coduri reflectă temelia comună teologică, menţinând şi specificitatea tradiţiilor.
De-a lungul prezentării, a declarat un participant pentru CNA, Papa a ascultat cu atenţie. „Este clar că Sfântul Părinte a dorit doar să asculte şi să ofere ocazia unui dialog cu el”, astfel că, „fără răspunsuri sau observaţii lungi”, a deschis imediat spaţiul pentru comentarii sau întrebări. A amintit apoi că „în spatele fiecărei litere de lege este o faţă, o persoană cu un nume, o persoană ce trebuie menţinută în centrul activităţii juridice a Bisericii”.
La sfârşitul întâlnirii, Papei Francisc i-au fost prezentate cărţi de drept canonic. A glumit apoi despre cât de repede trece timpul şi că ceilalţi ce îl aşteaptă (de la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor) trebuie să se întrebe când ajunge. Întâlnirea a fost una „informală, normală, foarte pastorală”, a mai spus acelaşi oficial citat de CNA.