C9 încheiat: perspective privind reforma Curiei
12.06.2015, Vatican (Catholica) - Papa Francisc şi Consiliul Cardinalilor care îl consiliază au încheiat miercuri întâlnirea începută de luni la reşedinţa Santa Marta. S-au discutat teme cheie privind protecţia copiilor, transparenţa financiară şi reorganizarea comunicaţiilor în Vatican. Cele trei zile de întâlnire au reprezentat a zecea sesiune de când Papa a anunţat constituirea acestui organism, după alegerea sa în 2013. Prima sarcină a celor nouă lideri ai Bisericii de pe întreg globul este să ofere sfaturi privind reforma Curiei Romane, un proiect ambiţios abordat în mai mică măsură de mai toţi Papii secolului trecut.
Originar din Ferrara, nordul Italiei, istoricul eclezial, scriitorul şi profesorul Massimo Faggioli este director al Institutului pentru Catolicism şi Cetăţenie al Universităţii Sf. Toma din St. Paul, Minnesota, SUA. Actualmente studiază istoria Curiei Romane, folosindu-se de biblioteca şi de arhivele Vaticanului, reconstituind o istorie asupra căreia nu s-a mai scris până acum vreo carte. Istoricul a stat de vorbă cu Philippa Hitchen, de la Radio Vatican, despre provocările ce stau în faţa acestei intenţii de reformă. Aproape fiecare Papă al secolului XX a încercat să reformeze Curia Romană, a spus el, amintind în special schimbările din 1908, 1967 şi 1988, dar nici una dintre acestea nu au schimbat radical structura fixată încă din 1588.
Marea diferenţă dintre Papa Francisc şi predecesorii săi, a continuat Faggioli, este că Pontiful argentinian nu a studiat sau lucrat în Roma, ceea ce îi dă „mai mare libertate şi obiectivitate” în programul de reformă. Apoi Conclavul din 2013 a avut loc într-unul „din momentele minimă reputaţie pentru Curia Romană”, aşa că este o „ocazie” acum să treacă la reformă. Întrebat despre rezistenţa la reformă, Faggioli a invocat „povestea Dan Brown”, Curia Romană fiind văzută ca o misterioasă instituţie puternică. „Nu cred că cineva care cunoaşte aceste structuri este convins de aşa ceva.” Va exista mereu rezistenţă la schimbare, dar „nu aş supraestima-o”, a spus el.