Papa Francisc: Apăraţi familia de pericolul divorţului
13.06.2015, Vatican (Catholica) - „Promovaţi familia, dar al lui Dumnezeu pentru împlinirea bărbatului şi a femeii, celulă fundamentală a societăţii”, în faţa unei „concepţii reductive” despre căsătorie care provoacă şi în rândul creştinilor o anumită „uşurinţă în a recurge la divorţ şi la separare”, a spus Papa Francisc primind în audienţă joi, 11 iunie 2015, Episcopii din Letonia şi Estonia cu ocazia vizitei lor ad limina apostolorum. „Familia, spaţiu în care se învaţă a convieţui în diferenţă”, are nevoie de sprijin „într-o societate care, după ce ani la rând a fost asuprită de ideologii contrare demnităţii şi libertăţii umane”, se confruntă astăzi cu alte ameninţări, precum secularismul şi relativismul, citim pe situl Radio Vatican.
În timpurile noastre, a remarcat Papa în discursul înmânat Episcopilor din ţările baltice, căsătoria este deseori considerată o formă de gratificare afectivă care poate fi formată în orice fel şi poate fi supusă modificărilor după sensibilitatea fiecăruia. O atare concepţie reductivă, a reluat Pontiful, influenţează şi mentalitatea creştinilor, provocând o anumită uşurinţă în a recurge la divorţ sau la separare. De aici, îndemnul adresat prelaţilor baltici de a-şi pune întrebări cu privire la pregătirea tinerilor logodnici şi la asistenţa pastorală care trebuie acordată celor care trec prin aceste situaţii, „pentru ca fiii să nu devină primele victime iar soţii să nu se simtă excluşi de la milostivirea lui Dumnezeu”.
Papa a îndemnat Episcopii să îşi îndrepte atenţia pastorală şi spre numeroasele familii monoparentale, prezente în Letonia şi Estonia din cauza crizei economice care i-a făcut pe mulţi să emigreze. „Absenţa tatălui sau a mamei comportă pentru celălalt soţ un efort mai mare, în toate sensurile, pentru creşterea fiilor”. Dar Episcopii nu sunt singuri în misiunea lor. Papa a vorbit astfel despre prezenţa preoţilor, care au nevoie de formare „pe planul pregătirii teologice şi al maturităţii umane”.
Este importantă şi prezenţa persoanelor consacrate, care „trebuie preţuite nu doar pentru serviciile pe care le fac” ci mai înainte de toate pentru prezenţa lor concretă care răspândeşte în mijlocul poporului lui Dumnezeu „mireasma cea bună a lui Cristos”. Indispensabilă, în această privinţă, este şi implicarea credincioşilor laici, „chemaţi să îşi asume responsabilitatea” în Biserică şi în societate, printr-o cunoaştere tot mai profundă a doctrinei sociale a Bisericii. „Credincioşii laici sunt puntea de legătură vie între ceea ce noi, păstorii, predicăm şi diferitele domenii sociale. Ei trebuie să simtă că inima Bisericii este aproape de ei!”