Conferinţă naţională despre Biserică şi Gulagul din România la Constanţa
14.06.2015, Constanţa (Catholica) - Sala Senatului Universităţii Ovidius din Constanţa a găzduit joi, 11 iunie 2015, lucrările Conferinţei naţionale „Biserica şi Gulagul în România. Ultima redută instituţională în confruntare cu ideologia şi faptele regimului comunist-ateu (1944-1989)”. Conferinţa a fost organizată de Facultatea de Teologie a Universităţii Ovidius din Constanţa, în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române (INST) şi Centrul de Cercetări Ştiinţifice Interdisciplinare Dumitru Stăniloae al Universităţii Valahia din Târgovişte, citim în materialul de pe Angelus.Com.ro.
Au luat cuvântul prof. dr. Radu Ciuceanu, director al INST („Biserica, duşmanul ideologic al regimului comunist”); conf. univ. dr. Octavian Roske, secretar ştiinţific al INST („Forme de persecuţie împotriva Bisericii sub regimul comunist: profile biografice”); conf. univ. dr. Cristina Păiuşan Nuică, decan al Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Istorie şi Filosofie a Universităţii Spiru Haret din Bucureşti („Oprimarea Bisericii Ortodoxe Române: cauze si efecte”); dr. Vitalii Văratic, cercetător INST („Confiscarea obiectelor de preţ bisericeşti din Judeţul Tiraspol, Gubernia Odessa, în 1922”); Flori Bălănescu, cercetător INST („Vasile Ţepordei, un preot român în Gulag”).
Alţi vorbitori au fost pr. lect. univ. dr. Fabian Doboş, Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi („Episcopii Anton Durcovici şi Marton Aron, martiri din timpul regimului comunist”); GünerAkmolla, membră a Uniunii Scriitorilor din Crimeea şi membră a USR, director al revistei de cultură trimestriale bilingve EMEL/IDEAL („Originile şi evoluţia problemei naţionale a tătarilor crimeeni din România, cauza arestărilor şi condamnărilor din perioada comunistă”); prof. univ. dr. Gheorghe F. Anghelescu şi prep. univ. dr. Ionuţ Chircalan, Facultatea de Teologie a Universităţii „Ovidius” din Constanţa („Slujitori de sacrificiu pentru pastoraţie şi misiune în vremea regimului comunist-ateu. Portrete”).
În cuvântul de salut pe care l-a adresat IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, citit în cadrul conferinţei de către pr. Ieronim Iacob, Vicar episcopal de Dobrogea, Excelenţa Sa a apreciat efortul pe care Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române (INST) îl face „pentru a explora jumătatea de secol cea mai nefericită, poate, din istoria poporului român, şi căreia i-au căzut victime milioane de români, sub diferite forme ale suferinţei, iar în mod direct sute de mii de prizonieri şi morţi în sistemul concentraţionar comunist (Gulagul)”.
Înalt Preasfinţitul a amintit că în ultima perioadă, istoricii se străduiesc „să desluşească motivele care i-au determinat pe liderii comunişti din România, străini de tradiţiile poporului român şi fideli orbeşte consilierilor sovietici, să lovească cu atâta violenţă în Biserica Catolică din România, cu rezultatele dezastruoase cunoscute, inclusiv prin scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice. Biserica Catolică, mereu pacifistă şi militantă pentru pacea şi ordinea socială în România, s-a văzut confruntată, fără voia ei, într-un conflict în care un grup de fanatici îşi propuneau o Românie nefericită şi fără Dumnezeu, în timp ce Biserica era oprită din drumul său şi anume de zidire a unei Românii fericite cu Dumnezeu”.
Amintind că INST investighează în mod ştiinţific, de peste două decenii, „nocivitatea celor două totalitarisme care au însângerat omenirea, fascismul şi comunismul”, IPS Ioan Robu a urat succes deplin lucrărilor conferinţei şi i-a mulţumit dlui Radu Ciuceanu, director INST, „pentru tenacitatea cu care ne ajută pe toţi să înţelegem realităţile din trecutul recent, iar în mod particular pentru interesul său aparte faţă de memoria Bisericii în România şi partea sa de contribuţie la înfrângerea comunismului în România”.