600 de ani de la moartea lui Jan Hus
16.06.2015, Vatican (Catholica) - Papa Francisc i-a primit ieri dimineaţă în audienţă pe reprezentanţii Bisericii Cehe Husite şi ai Bisericii Evanghelice a Fraternităţii Cehe, veniţi în Roma pentru a celebra o Liturghie de reconciliere cu ocazia împlinirii a 600 de ani de la moartea reformatorului Jan Hus, distins predicator şi rector al Universităţii din Praga, a cărui executare a fost deplânsă de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în 1999, ce l-a inclus atunci între reformatorii Bisericii.
„În lumina acestei perspective”, a spus Sfântul Părinte, „este necesar să se continue studierea figurii şi muncii lui Jan Hus, care a fost timp îndelung un subiect de controversă între creştini, dar care astăzi a devenit motiv de dialog. Această cercetare, condusă fără condiţionări ideologice, va fi o slujire importantă adusă adevărului istoric, tuturor creştinilor şi societăţii ca întreg, chiar şi dincolo de graniţele voastre naţionale. Întâlnirea de astăzi ne dă ocazia să înnoim şi să aprofundăm relaţiile dintre comunităţile noastre. Multe dispute din trecut cer să fie revăzute în lumina noului context în care trăim, şi se va ajunge la înţelegeri şi convergenţe dacă abordăm întrebările vechi cu o privire nouă. Mai presus de toate, nu putem uita că mărturia de credinţă comună în Dumnezeu Tatăl, în Fiul şi în Duhul Sfânt, în care am fost botezaţi, ne uneşte deja cu legături de autentică fraternitate.”
„Conciliul Vatican II a afirmat că ‘orice înnoire a Bisericii îşi are în esenţă temelia într-o creştere în fidelitate faţă de propria chemare. Fără îndoială, aceasta este baza mişcării spre unitate. […] Înnoirea Bisericii are deci o importanţă ecumenică notabilă.’ Astăzi în special, necesitatea noii evanghelizări a numeroşi oameni ce par indiferenţi faţă de vestea fericită a Evangheliei face urgentă reînnoirea tuturor structurilor ecleziale pentru a promova un răspuns pozitiv de la toţi cei cărora Isus le oferă prietenia Sa. Iar comuniunea vizibilă dintre creştini va face cu siguranţă mai credibilă această vestire. Răspunzând chemării lui Cristos la convertirea continuă, de care avem cu toţii nevoie, putem progresa împreună pe calea reconcilierii şi păcii. Pe acest drum, să învăţăm, cu harul lui Dumnezeu, să ne recunoaştem unii pe alţii ca prieteni şi să considerăm motivaţiile celorlalţi în cea mai bună lumină. În acest sens, sper că se vor dezvolta legături de prietenie şi la nivel local şi între comunităţile parohiale. Cu aceste sentimente, mă alătur spiritual liturgiei penitenţiale pe care o veţi celebra aici, în Roma. Fie ca Dumnezeu, bogat în milostivire, să ne dea harul de a ne recunoaşte toţi ca păcătoşi şi să ştim cum să ne iertăm unii pe alţii.”