Mesajul Papei la aniversarea grupului de dialog cu CMB
24.06.2015, Vatican (Catholica) - a Francisc a trimis luni un mesaj secretarului general al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), rev. Olav Fykse Tveit, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a grupului mixt de lucru dintre Biserica Catolică şi CMB. Textul a fost citit de Cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor în cadrul unui congres desfăşurat la Centrul Pro Unione din Roma. Papa Francisc scrie că această ocazie oferă „un moment de mulţumire adus Domnului pentru tot ceea ce mişcarea ecumenică a realizat de la începuturile ei, acum o sută de ani, inspirată de dorul pentru unitatea pe care Cristos a dorit-o pentru Trupul Său, Biserica, şi un sentiment de durere pentru scandalul diviziunii dintre creştini”.
De la inaugurarea în 1965, grupul mixt de lucru a fost activ „nu doar pe teme ecumenice, dar şi în sfere ţinând de dialogul interreligios, de pace şi justiţie, şi de operele de caritate”. A adăugat că grupul „nu trebuie să fie un forum intern” ci un „creier” deschis la toate oportunităţile şi provocările ce stau în faţa Bisericii astăzi, în misiunea ei de a însoţi umanitatea suferindă pe calea spre împărăţie, impregnând societatea şi cultura cu valorile Evangheliei”. În exortaţia apostolică Evangelii Gaudium, a continuat Papa, „am indicat că realităţile sunt mai importante decât ideile. Grupul mixt de lucru trebuie să fie orientat spre abordarea preocupărilor reale ale Bisericilor din toată lumea. În acest fel va fi mai bine pregătit pentru paşii de colaborare care nu doar apropie Bisericile, dar şi asigură că ele oferă o slujire efectivă oamenilor în nevoi.”
În îndeplinirea acestei sarcini, „grupul mixt de lucru s-a distins prin caracterul propriu şi prin obiectivele propuse. Nouă rapoarte au fost produse până acum, dând mărturie despre creşterea înţelegerii şi despre aprecierea legăturilor de fraternitate şi reconciliere care, în contextul peisajului creştin în schimbare din lumea modernă, susţin creştinii în mărturia comună şi în misiunea de evanghelizare. Trebuie să recunoaştem că în ciuda numeroaselor reuşite ecumenice din ultima jumătate de secol, misiunea şi mărturia creştină suferă încă datorită diviziunilor. Neînţelegerile pe diferite subiecte – în special pe teme de antropologie, etică şi social, precum şi privind înţelegerea naturii şi condiţiilor cerute de unitate – solicită eforturi mai susţinute. Dialogul nostru trebuie să continue.”
Papa îşi încheie mesajul încurajând grupul să aprofundeze discuţiile pe teme ecumenice cruciale şi să promoveze căi pentru creştini de a da mărturie împreună despre comuniunea reală, dar imperfectă, existentă între toţi botezaţii. „Fie ca să ne încredem mereu că Duhului Sfânt va continua să asiste şi să călăuzească drumul nostru comun, adesea în moduri noi şi neaşteptate.”