A trecut la Domnul pr. Silvano Fausti SJ
26.06.2015, Milano (Catholica) - Ordinul Iezuit (Societatea lui Isus) din România a anunţat trecerea la Domnul a pr. Silvano Fausti, preot iezuit şi cunoscut biblist, în vârstă de 75 de ani, „un neistovit răspânditor al Veştii celei Bune, atât prin nenumăratele reculegeri spirituale ţinute cât mai ales prin seria de comentarii la Evanghelii”. Viaţa pr. Silvano Fausti a fost dedicată slujirii şi vestirii Cuvântului lui Dumnezeu tuturor celor care vor să îl asculte şi să îl înţeleagă. Uşa lui era deschisă atât celor de la periferia societăţii, cât şi unor reprezentanţi ai elitelor ştiinţei, artei, filosofiei, teologiei, persoane de orice religie sau chiar celor care se declarau atei, cu toţii erau invitaţi şi primiţi la frecventele sale exerciţii spirituale.
Pr. Fausti s-a născut în 1940 în Valtrompia; a intrat de foarte tânăr în noviciatul iezuiţilor, urmându-l pe un unchi al său. Anii formării sale au fost aceia ai frământărilor post-conciliare. Tocmai în acea atmosferă, – după hirotonirea preoţească din 1968 şi perfecţionarea studiilor teologice la Munster şi Tubingen – a devenit împreună cu câţiva confraţi promotor al ideii unei vieţi religioase trăite în contact strâns cu noile periferii ale oraşului. Cu aprobarea superiorilor, acest grup de tineri iezuiţi s-au transferat iniţial într-un apartament din Via Pasteur, într-unul dintre cartierele din Milano crescute în anii marii imigraţii din sud.
S-a întâlnit apoi cu Enrica şi Bruno Volpi, un cuplu de laici misionari întorşi din Africa; aceştia doreau să continue să trăiască şi la Milano acel stil de viaţă cu „porţile deschise” pe care îl experimentaseră în „lumea a treia”. S-a născut astfel Comunitatea din Villapizzone, întâlnire inedită dintre viaţa consacrată şi familii într-o veche clădire pe atunci în ruină devenită cu timpul nu doar un loc de primire ci şi un plămân spiritual pentru marele oraş. Comunitatea din Villapizzone a fost locul în care, împreună cu solidaritatea şi un stil sobru de viaţă, se practica lectio divina, lectura continuă a Bibliei deschisă tuturor. În acele meditaţii pr. Fausti se făcea adesea şi glasul săracilor din lumea întreagă, întâlniţi în numeroasele călătorii misionare în Africa şi în Brazilia.
Meditaţiile au fost reunite în numeroase cărţi devenite best-seller în librăriile catolice, ca de exemplu „Prilej sau ispită?”, dedicată temei discernământului spiritual, apărută şi în limba română la Editura Viaţa Creştină din Cluj-Napoca. „Arta pr. Silvano Fausti este aceea de a spune într-un stil relativ simplu aspecte complexe ale vieţii spirituale, a puncta într-un stil uşor umoristic şi chiar uneori ironic aspecte serioase şi grave, chiar pericole ale vieţii cotidiene”, l-a caracterizat PS Florentin, Episcop de Cluj-Gherla, care l-a cunoscut personal şi i-a folosit lucrările în îndrumarea spirituală „şi chiar în propria viaţă spirituală”, cum a mărturisit în septembrie 2014, când a fost lansat, la Centrul iezuit Manresa, volumul în limba română. Pr. Silvano Fausti nu a putut fi prezent la Cluj şi urma ca, în acest an, 2015, să fie oaspetele Eparhiei de Cluj-Gherla, la lansarea „Comentariului la Evanghelia după sfântul Marcu”.