Primirea paliumurilor se mută în Dieceze, binecuvântarea lor rămâne în Vatican
29.06.2015, Roma (Catholica) - Este o tradiţie ca pe 29 iunie, în sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Paul, Arhiepiscopii Mitropoliţi recent numiţi în această funcţie să ia parte la o veche ceremonie liturgică în Bazilica San Pietro din Roma pentru a primi paliumul direct de la Papa. Dar Papa a făcut acum o schimbare, pentru a sublinia că investitura este un eveniment eclezial al întregii Dieceze, şi nu doar un eveniment de natură juridică sau ceremonioasă. Începând cu acest an, ceremonia de investitură cu paliumul va avea loc efectiv în Dieceza din care este Arhiepiscopul Mitropolit, şi nu în Vatican. De fapt vor fi două etape: în prima va avea loc binecuvântarea paliumurilor, de către Papa, la Liturghia din sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Paul; a doua în propria Dieceză a Arhiepiscopului Mitropolit, când paliumul va fi înmânat acestuia de reprezentantul Papei, Nunţiu Apostolic din respectiva ţară.
Va fi responsabilitatea Nunţiului să determine împreună cu Arhiepiscopul Mitropolit data cea mai potrivită, circumstanţele şi maniera de investire publică şi oficială cu paliumul de la Sfântul Părinte, precum şi participarea Episcopilor sufragani din provincia eclezială respectivă. Ceremonia de înmânare a paliumului va continua să simbolizeze comuniunea dintre Succesorul lui Petru şi cei ce sunt aleşi să îşi desfăşoare slujirea episcopală ca Arhiepiscopi Mitropoliţi, şi va încuraja participarea Bisericii locale la un moment important din viaţa şi istoria ei. Paliumul este o fâşie de stofă albă ce se pune în jurul gâtului, atârnând o parte în faţă, pe piept, iar alta pe spate. Lâna pentru paliumuri vine de la doi miei oferiţi în fiecare an Papei pe 21 ianuarie, în sărbătoarea Sf. Agneza. Ei sunt duşi mai întâi la biserica Sf. Agneza, pentru binecuvântare. Mieii sunt împodobiţi cu flori, unul cu o coroană albă, altul cu o coroană roşie. Semnifică puritatea Sf. Agneza, de imitat de Arhiepiscopii Mitropoliţi, respectiv martiriul ei, pentru care prelaţii trebuie să fie gata. Mieii sunt tunşi, iar din lâna lor se fac paliumurile. În ajunul sărbătorii Apostolilor Petru şi Paul, acestea sunt aşezate într-un cufăr de argint deasupra mormântului Sf. Petru, din cripta Vaticanului. A doua zi, pe 29 iunie, sunt date noilor Arhiepiscopi Mitropoliţi.
În mod simbolic, Papa împărtăşeşte misiunea dată de Isus – „paşte oile Mele” – cu Arhiepiscopii Mitropoliţi. Materialul din lână de pe umeri aminteşte de mielul de pe umerii Bunului Păstor. De asemenea aminteşte de povara acestei slujiri. Investind noii Arhiepiscopi Mitropoliţi cu paliumul, Sfântul Părinte împărtăşeşte cu ei şi din responsabilitatea ce apasă pe umerii săi.