Pr. Fabian Doboş: Nu voi m-aţi ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi
01.07.2015, Iaşi (Catholica) - La Editura Sapientia din Iaşi a apărut cartea „Nu voi m-aţi ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi”. 50 de ani de slujire preoţească (1965-2015), scrisă de pr. dr. Fabian Doboş. Cartea apare în colecţia „Istoria Bisericii”, formatul 17×24 cm, are 40 de pagini color şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei.
Referindu-se la slujirea preoţească, cineva se exprima astfel: „Dacă Cristos te cheamă să-l slujeşti în via Sa, îţi dă cu siguranţă şi harurile necesare să duci la îndeplinire această măreaţă şi nobilă chemare”. Sfântul Ioan Paul al II-lea, celebrându-şi jubileul de aur al Preoţiei şi privindu-şi viaţa prin această prismă, a exclamat: „Preoţia este, pe de o parte, un dar, iar pe de altă parte, un mister”. Viaţa preotului este un dar şi, în acelaşi timp, mister, participare la misterul însuşi al Fiului lui Dumnezeu întrupat şi al Darului (Duhul Sfânt) revărsat din belşug în interiorul Bisericii. Slujirea preoţească nu este nicidecum o alegere personală. Ea este alegerea lui Cristos, iar cel care se simte chemat nu trebuie să fie îngrijorat. Cel care cheamă oferă toate darurile de care are nevoie cel chemat ca să-şi poată împlini datoriile sale şi să se poată simţi cu adevărat împlinit.
Părintele Fabian Doboş, prin cartea «Nu voi m-aţi ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi». 50 de ani de slujire preoţească (1965-2015), apărută recent la Editura Sapientia, doreşte să evidenţieze modul în care a lucrat Dumnezeu în 15 preoţi, în frunte cu PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, hirotoniţi la 29 iunie 1965 de către Episcopul de Alba Iulia, Márton Áron. Astăzi, din cei 15 preoţi, în viaţă au rămas doar opt; cu toate acestea, pentru toţi 15 chemarea este aceeaşi, adică veşnică, iar „vreau”-ul lor rostit în ziua hirotonirii a fost unul spus pentru totdeauna: „Tu eşti preot în veci după rânduiala lui Melchisedec” (Evr 5,6). Această scurtă lucrare apare deci într-un moment aniversar: jubileul de aur, 50 de ani de preoţie. Autorul a dorit să marcheze acest moment prin acest volum în care sunt prezentate pe scurt viaţa şi activitatea acestor slujitori care au răspuns în pozitiv şi prompt la chemarea adresată de Dumnezeu. Numele lor sunt: pr. Mihai Budău, pr. Ieronim Budulai, pr. Ioan Ciceu, pr. Alois Dămoc, pr. Anton Dînculesei, pr. Iosif Doboş, pr. Leonard Donea, pr. Pavel Gabor, ep. Petru Gherghel, pr. Ioan Jicmon, pr. Ştefan Lupaşcu, mons. Petru Mareş, pr. Isidor Mocanu, pr. Petru Pătraşcu şi pr. dr. Ioan Tamaş.
Parcurgând pagină cu pagină biografia fiecărui preot jubilant putem admira frumuseţea şi bogăţia harului lui Cristos revărsat în inima celor chemaţi să-l urmeze în slujirea poporului răscumpărat prin sângele său. Harul Preoţiei, deşi este unic şi creează unitatea cu Cristos şi între preoţi, produce roade diferite, în funcţie de nevoile Trupului mistic – Biserica. Şi această unitate în diversitate o putem contempla în viaţa şi activitatea pastorală a promoţiei 1965. Fiecare preot este un păstor, însă, din cei 15 preoţi, unul a fost înzestrat cu harul de a fi păstor al unei Biserici particulare – Dieceza de Iaşi -, în persoana PS Petru Gherghel. Acesta, mai întâi a fost numit (la 21 februarie 1978) ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici al Episcopiei de Iaşi, printr-un decret al Sfintei Congregaţii a Episcopilor, apoi, la 1 mai 1990, a fost consacrat episcop al Diecezei de Iaşi. Deviza pe care şi-a luat-o la începutul episcopatului său, „Ca toţi să fie una” (In 17,11), indica o direcţie, un orizont spre care trebuia să se îndrepte. Unitatea clerului şi unitatea poporului lui Dumnezeu constituiau modalitatea cea mai bună de rezistenţă în faţa presiunii regimului comunist, dar exprimau şi caracteristica Bisericii una, sfântă, catolică şi apostolică. În toţi cei 25 de ani de slujire episcopală, PS Petru a încercat să rămână fidel acestui motto.
Modul de trăire al slujirii preoţeşti şi episcopale a PS Petru Gherghel şi modul în care şi-au desfăşurat activitatea colegii lui de serie sunt un adevărat ajutor pentru credincioşi: pot fi consideraţi exemple demne de urmat în slujirea lui Cristos şi a comunităţilor care le-au fost încredinţate. Sunt modele de curaj pentru cauza lui Cristos, modele pentru propovăduirea speranţei creştine, modele de iubire, modele de dăruire lui Dumnezeu şi pentru mântuirea poporului credincios. Cu ocazia jubileului lor de aur, întreaga Dieceză de Iaşi, înalţă către Dumnezeu în gând de mulţumire şi de preţuire pentru cei 15 lucrători în via Domnului. (prezentare semnată de Laurenţiu Turbuc)