Campusul tinerilor din parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi la Slănic Moldova
27.07.2015, Iaşi (Catholica) - Având de la cateheze imaginea vie a predicii lui Isus de pe Muntele Fericirilor, un grup de 40 de persoane din parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi, au participat în perioada 20-24 iulie 2015, la campusul de vară pentru tineri cu tema: „Fericiţi cei curaţi cu inima, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu” (cf. Mt 5,8) desfăşurat la Slănic Moldova. Susţinuţi de către pr. paroh Petru Sescu şi îndrumaţi de pr. vicar Romică Sociu, tinerii au înţeles faptul că nu există armă mai puternică împotriva păcatului decât inima curată.
În drumul spre destinaţia noastră ne-am oprit la Sanctuarul „Fericitul Ieremia” din Oneşti, unde fraţii capucini ne-au aşteptat – ca de fiecare dată – cu braţele deschise pentru a celebra împreuna Sfânta Liturghie şi a înţelege exemplul pe care Fericitul Ieremia îl oferă tinerilor catolici. Ajunşi cu bine la Slănic-Moldova şi primiţi cu deosebită ospitalitate de părintele Petrică Dăncuţ, parohul comunităţii, şi de sora Felicia, ne-am petrecut un timp admirând peisajele superbe ce ne înconjurau.
În prima parte a fiecărei zile de campus celebram Sfânta Liturghie, la care ne-au fost propuse exemplele sfinţilor Alois de Gonzaga, Agata, Maria Goretti şi fericitul Ieremia, urmată de un moment de cateheză pe diverse teme. Acestea au avut ca scop atât cunoaşterea noastră cât şi a grupului din care făceam parte, dar şi conştientizarea importanţei unei inimi curate. Ziua continua prin drumeţiile pline de aventură: jumătatea de zi petrecută la salina Târgu Ocna, vizitarea bisericii „Schimbarea la Faţă” din Târgu Ocna, Rozariul recitat împreună în parcurgerea traseului celor 300 de trepte, drumeţia pe munte până la „Belvedere”, drumul către izvoarele cu ape minerale naturale etc. Toate acestea ne-au oferit privelişti minunate şi amintiri de neuitat.
Efortul depus în timpul zilei nu ne-a împiedicat să ne bucurăm de seratele tematice precum: seara personajelor din poveşti, seara balului medieval, serata tradiţională românească şi serata contemporană, pentru care ne-am pregătit costumaţiile încă de acasă. Fiecare dintre cele patru grupe în care am fost împărţiţi anima câte o seară, prezentând o parabola evanghelică şi o scenetă amuzantă pornită de la învăţăturile din parabole. La sfârşitul fiecărei zile închideam ochii rugându-ne pentru o nouă zi, o nouă aventură, ce urma să continue campusul nostru.
În aceste zile scopul nostru a fost atins: am crescut uman şi spiritual transformându-ne dintr-un grup în care interesul propriu prima în faţa celui colectiv, într-un tot unitar. Trăirile pline de bucurie ne-au făcut să ne simţim ca într-o mare familie din care au făcut parte şi doamnele bucătărese care ne-au încântat cu delicatesele preparate în fiecare zi, dar şi pr. paroh Petru Sescu şi pr. vicar Marius Ilieş. Ei ne-au bucurat cu vizita pe care ne-au făcut-o miercuri şi joi prin participarea la activităţile noastre de seară şi celebrarea Sfintei Liturghii de a doua zi, la care părintele paroh ne-a explicat cum îl pot vedea pe Dumnezeu cei curaţi cu inima: în Euharistie, în Evanghelie, în rugăciune şi în aproapele.
Toţi participanţii la campus adresează deosebite mulţumiri părintelui paroh Petru Sescu pentru susţinerea continuă a tuturor activităţilor noastre şi permanenta apropiere de tineri, nenumărate cuvinte de recunoştinţă părintelui Romică pentru dăruirea şi implicarea de care a dat mereu dovadă şi se roagă Domnului pentru toţi binefăcătorii noştri care ne-au susţinut în realizarea acestui minunat campus. Sfânta Tereza a Pruncului Isus şi Sfântul Alois de Gonzaga (patronul tineretului) să mijlocească de la Dumnezeu pentru noi toţi harul unei inimi curate şi să atragă tot mai mulţi tineri din comunitatea noastră la activităţile formative propuse de preoţii noştri! (Ramona-Maria Pricop pentru Ercis.ro)