În Africa a început un An al Reconcilierii
31.07.2015, Roma (Catholica) - Anul Reconcilierii în Africa s-a deschis miercuri, 29 iulie, cu o celebrare euharistică solemnă în Accra, Ghana, convocat fiind de Simpozionul Conferințelor Episcopale din Africa și Madagascar (SECAM). Tema aleasă pentru acest eveniment este „O Africă reconciliată pentru o conviețuire pașnică”. Anul Reconcilierii se va încheia pe 29 iulie 2016, în timpul celei de-a 17-a adunări plenare a SECAM, în Angola. SECAM a fost instituit de Fericitul Papă Paul al VI-lea în 1969, în timpul unei vizite pastorale în Uganda. Este formată din 37 de Conferințe Episcopale Naționale și 8 Conferințe Africane Regionale.
Convocarea acestui An al Reconcilierii vine ca răspuns la invitația pe care Papa Benedict al XVI-lea a făcut-o în 2011 episcopatelor africane în exortația apostolică post-sinodală „Africae Munus” pentru promovarea „unui An al Reconcilierii la nivel continental, pentru a-i cere lui Dumnezeu iertare pentru toate relele și ofensele provocate de unii altora în Africa, pentru ca persoanele și grupurile ce au fost rănite să fie reconciliate cu Biserica și cu societatea ca întreg”. În document Papa scria că va fi „un An Jubiliar extraordinar în timpul căruia Biserica din Africa și din insulele învecinate va da mulțumire împreună cu Biserica Universală și se va ruga pentru a primi darurile Duhului Sfânt, în special darurile reconcilierii, dreptății și păcii”. Exortația semnată de Papa Benedict al XVI-lea pe 19 noiembrie 2011, în Cotonou, Benin, în timpul călătoriei apostolice în această țară, a concluzionat ce-a de-a doua Adunare Specială pentru Africa a Sinodului Episcopilor, desfășurat în 2009 în Vatican, a cărui temă a fost chiar „Biserica din Africa în slujba reconcilierii, dreptății și a păcii”.
Arhiepiscopul Charles Palmer Buckle de Accra a trimis o scrisoare în numele președintelui SECAM, Episcopul angolez Gabriel Mbilingi CSSP, tuturor Conferințelor Episcopale Africane, invitându-le să organizeze în acest An „programe și inițiative de reconciliere în colaborare cu comisiile pentru justiție și pace din țările lor”. De asemenea îndeamnă Episcopii din acest continent să facă o „colectă specială” în Diecezele lor, într-o duminică la alegere, pentru finanțarea de proiecte privind evanghelizarea, promovarea dreptăți și păcii și pentru presa catolică.