Noul Patriarh armeano-catolic are peste 80 de ani
01.08.2015, Beirut (Catholica) - Biserica Armeano-Catolică a ales ca noul său Patriarh un Episcop care se retrăsese în urmă cu doi ani de la conducerea eclezială. Liderii Bisericii au vorbit despre energia și autoritatea sa ca fiind necesare în confruntarea cu actualele probleme, în particular cele specifice Orientului Mijlociu. Krikor Bedros (Grigore Petru) al XX-lea Gabroyan a fost ales Patriarh de Cilicia al Armenilor în ziua de 24 iulie 2015. Este succesorul fostului Patriarh Nerses Bedros al XIX-lea Tarmouni, care a murit în 25 iunie. Biserica Armeano-Catolică este o Biserică Răsăriteană în comuniune deplină cu Papa, care folosește ritul armean și are un număr estimativ de 1 milion de credincioși.
„Patriarhul s-a născut în 1934… în luna noiembrie va împlini 81 de ani. Cu toate acestea, trebuie să cunoașteți această persoană ca să puteți înțelege de ce a fost ales”, a declarat pr. Thomas Garabedian, cancelar al Eparhiei Armene a Preasfintei Fecioare de Nareg, din Glendale, California. „Când vorbește, vorbește cu autoritate. Are carisma de a-i face pe oameni să îl asculte și să aprecieze ceea ce le spune. Este o persoană care atunci când vorbește, te convinge”. Pr. Garabedian l-a lăudat pe noul Patriarh pentru spiritul său organizator, pentru disciplina și evlavia sa, pentru energia sa, în ciuda vârstei înaintate. „La 80 de ani… are forța fizică a cuiva care este de 50 sau de 60 de ani”.
Născut în Alep, actualul Patriarh Ghabroyan a fost hirotonit preot la Institutul Clerului Patriarhal din Bzommar, Liban, în 1959, la vârsta de 24 de ani. În 1977 a fost consacrat Episcop și numit Exarh apostolic armean al Franței. S-a retras din această funcție în 2013. Patriarhul Ghabroyan va fi instalat, în ziua de 9 august, la mănăstirea armeană din Bzommar, sediul oficial al Patriarhiei sale. Cu toate acestea, din motive practice și datorită faptului că majoritatea celor 12.000 de membri libanezi al Bisericii trăiesc în Beirut, Patriarhul își va petrece probabil majoritatea timpului său acolo.
Decizia de a alege ca Patriarh un Episcop deja retras este „foarte neobișnuită”, a remarcat pr. Garabedian, deși a adăugat că discuțiile dinaintea Adunării Sinodale care l-a ales au oferit indicii despre ceea ce căutau Episcopii. El a explicat că doar 2 dintre cei 15 membri ai Sinodului Armean nu au fost prezenți în Liban pentru a alege Patriarhul. Conform Codului Canonic al Bisericilor Răsăritene, Episcopii au 15 zile să aleagă un nou Patriarh, cu două treimi dintre voturi. Dacă nu reușesc în 15 zile, problema este înaintată Sfântului Scaun, care alege o persoană în această funcție.
Patriarhul Ghabroyan, a mai declarat pr. Garabedian, are abilitățile necesare în confruntarea cu actualele provocări ale Bisericii Armeano-Catolice, prima dintre acestea fiind criza din Orientul Mijlociu. „Oamenii din aceste țări nu știu ce le va aduce ziua de mâine. Bombe, ucideri, ISIS, toate aceste situații”. A mai vorbit despre numărul mare de refugiați care părăsesc Siria din cauza războiului civil de aici, „cea mai dramatică situație prin care trece vreo țară astăzi pe pământ”. Cu aproximativ 2 milioane de astfel de refugiați aflați acum în Liban, „avem nevoie de un Patriarh care să fie în primul rând capabil să își conducă credincioșii în această situație teribilă”.
Patriarhul trebuie de asemenea să administreze viața internă a Bisericii, care se confruntă actualmente cu diminuarea clerului, readucerea înapoi a celor care au părăsit Biserica și coordonarea relațiilor cu Armenia. În Armenia, 93% din populație aparține Bisericii Apostolice Armene – o Biserică Ortodoxă Orientală din care a revenit la comuniunea cu Roma, în secolul al XVIII-lea, Biserica Armeano-Catolică. „Avem o comunitate foarte mare de armeno-catolici în Armenia – cum să colaborăm cu Biserica Apostolică Armeană fără a-i face să simtă că suntem acolo pentru a face prozelitism, ci doar pentru a ne îngriji de nevoile spirituale ale credincioșilor noștri?”
În data de 25 iulie, Papa Francisc a trimis o scrisoare în care îl felicita pe Patriarhul Ghabroyan la alegerea sa, acordându-i deplina comuniune eclezială cu Roma. „Sunt sigur că Preafericirea Voastră, în comuniune cu venerabilii Părinți sinodali, cu ajutorul Duhului Sfânt și cu înțelepciune evanghelică, veți ști să fiți ‘Pater et Caput’ (Tată și Cap), un bun Păstor pentru acea parte a Poporului lui Dumnezeu încredințată Vouă”. Papa Francisc i-a invocat pe martirii armeni și pe Sf. Grigore de Narek, pe care l-a declarat recent Doctor al Bisericii, pentru a mijloci pentru Patriarh, și a încredințat noua sa slujire protecției Maicii lui Dumnezeu.