Papa Francisc: divorțații recăsătoriți fac parte în continuare din Biserică
05.08.2015, Vatican (Catholica) - Persoanele botezate care au încheiat o nouă uniune după eșecul căsătoriei sacramentale nu sunt excomunicate, așa cum cred unii, ci fac parte în continuare din Biserică, a amintit Papa Francisc care, la reluarea audiențelor generale în Aula Paul al VI-lea, după pauza din luna iulie, a ales să continue reflecția despre familiile rănite. În comunitățile noastre este urgent să dezvoltăm „o primire reală” a persoanelor care, în urma „eșecului ireversibil” al legăturii lor matrimoniale, au încheiat „o nouă uniune”.
Sfântul Părinte a revenit asupra temei familiilor rănite și a vorbit despre o atenție particulară față de cei care au fost răniți în iubirea lor. „Biserica știe bine că o astfel de situație contrazice Sacramentul creștin. Totuși, privirea ei de învățătoare pornește mereu dintr-o inimă de mamă; o inimă care, însuflețită de Duhul Sfânt, caută mereu binele și mântuirea persoanelor”. Pontiful a invitat la a privi „aceste noi legături” cu ochii fiilor mici, ai copiilor: „Vedem și mai mult urgența de a dezvolta în comunitățile noastre o primire reală față de persoanele care trăiesc aceste situații”.
„Pentru aceasta este important ca stilul comunității, limbajul său, atitudinile sale, să fie mereu atente față de persoane, pornind de la cei mici. Ei sunt cei care suferă mai mult, în acest situații. De altfel, cum am putea recomanda acestor părinți să facă totul pentru a-i educa pe copii la viața creștină, dându-le exemplul unei credințe convinse și practicate, dacă i-am ține la distanță de viața comunității, ca și cum ar fi excomunicați?” Este important și pentru copii „să simtă că Biserica este o mamă atentă la toți, mereu dispusă la ascultare și la întâlnire”.
„A crescut mult conștiința că este necesară o primire fraternă și atentă, în iubire și în adevăr, față de cei botezați care au stabilit o nouă conviețuire după eșecul căsătoriei sacramentale; de fapt, aceste persoane nu sunt deloc excomunicate. Nu sunt excomunicate! Și trebuie tratate în mod absolut ca atare: ele fac parte mereu din Biserică… De aici invitația repetată a păstorilor de a manifesta în mod deschis și coerent disponibilitatea comunității de a-i primi și de a-i încuraja, pentru ca să trăiască și să dezvolte tot mai mult apartenența lor la Cristos și la Biserică prin rugăciune, prin ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, prin frecvența la Liturghie, prin educarea creștină a copiilor, prin caritatea și slujirea față de săraci, prin angajarea pentru dreptate și pace”.
„Icoana biblică a Bunului Păstor rezumă misiunea pe care Isus a primit-o de la Tatăl: aceea de a da viața pentru oi. Această atitudine este un model și pentru Biserică, ce îi primește pe fiii săi ca o mamă care își dăruiește viața pentru ei. Biserica este chemată să fie mereu casa deschisă a Tatălui – fără uși închise!… În același mod toți creștinii sunt chemați să îl imite pe Bunul Păstor. Mai ales familiile creștine pot colabora cu El îngrijindu-se de familiile rănite, însoțindu-le în viața de credință a comunității. Fiecare să facă partea sa în asumarea atitudinii Bunului Păstor, care cunoaște pe fiecare dintre oile Sale și nu exclude nici una de la iubirea Sa infinită!”