A treia Întâlnire a Familiilor din Dieceza de Iași a avut loc la Butea
10.08.2015, Iași (Catholica) - A treia Întâlnire a Familiilor din Dieceza de Iași, din 8 august 2015, a adunat la Butea circa 2.000 de persoane. Sfânta Liturghie, celebrată de Cardinalul Joachim Meisner, împreuna cu PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, și PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, mulți preoți oaspeți, călugări și călugărițe, familii de aproape și de departe, cum spunea predicatorul, care a fost Cardinalul, au împodobit frumoasa biserică din Butea, care, cel puțin pentru circa o oră și jumătate a fost transformată într-o splendidă Catedrală.
Familia, așa cum a creat-o Dumnezeu, este formată din mamă, tată și copii și are aceeași vârstă cu însăși creația, după cum spunea PS Aurel Percă, în conferința de deschidere. Familia a fost, este și va fi, leagănul și izvorul vocațiilor. Cele mai frumoase valori sunt transmise în familie. Acestea ne întăresc și ne formează mai târziu ca oameni. Un preot, un Episcop, un Papă… un tată sau o mamă creștină…, nu ar fi avut ocazia de a-și urma vocația dacă nu s-ar fi născut și format mai întâi într-o familie creștină, dacă nu ar fi fost susținut de rugăciunea familiei și a comunității din care fac sau au făcut parte.
Au participat la această întâlnire multe familii tinere împreună cu copiii lor, iar in timpul Sfintei Liturghii am asistat la formarea celei mai tinere familii din Butea. Ce m-a impresionat în mod deosebit a fost acea familie care, după 70 de ani de căsătorie, a dorit să mulțumească lui Dumnezeu pentru toate harurile primite, pentru eșecuri și împliniri, pentru zilele cu nori, dar și pentru cele însorite, pentru sănătate, dar și pentru neputința care acum se pare că îi însoțește. Să mulțumească pentru darul de a avea o familie, unde bărbatul a devenit tată, și femeia a devenit mamă. El și ea, copii lor și copiii copiilor lor, împreună cu întreaga comunitate, ne-au demonstrat că dacă familia are ca temelie credința și iubirea, poate învinge orice greutate, potolește furtuna din sufletele obosite de prea multe încercări și liniștește marea preocupărilor noastre care, nu de puține ori, devine atât de agitată încât pare că vrea să înghită totul… și să ne scufunde în întuneric…. dar când Domnul e cu noi, cine poate sta împotrivă?
Cum bine spunea sr. Elisabetta Barollo, pe Dumnezeu nimeni nu l-a văzut vreodată, deci nici noi nu îl vedem… dar fiind creștini îl putem simți. El pentru fiecare, încă de la botez a pregătit o vocație; unul pentru căsătorie, altul pentru preoție sau călugărie. Și-a pus încrederea în fiecare dintre noi, pentru că fiecare a primit demnitatea de a fi fii ai lui Dumnezeu prin botez. Noi nu îl vedem, dar îl putem simți. Putem desluși semnele prezenței Sale în toată splendoarea creației dar și în viața și familia noastră. Ne-am bucurat mult și de cuvintele Cardinalului care în sinteză ne-a făcut să înțelegem că trebuie să fim mândri că suntem parte din Dieceza de Iași, că avem preoți cucernici și că avem parte de o astfel de întâlnire. „Un soț”, spunea Cardinalul, „se cheamă astfel pentru că lângă el se află o soție, iar doi părinți se cheamă astfel pentru că lângă ei se află copiii lor”.
Întăriți prin cuvânt și prin sfintele Sacramente primite, după Sfânta Liturghie oaspeții au fost invitați să guste din sarmalele gustoase, pregătite special pentru acest eveniment. La ora 13.30, toți cei interesați au avut posibilitatea să participe la alegere, la unul din cele patru ateliere de discuții care ne-au fost propuse, după cum urmează: prof. Maricica Bejenaru (Familia, „Biserica domestică”); sr. Angela Bulai (Familia, școala credinței); pr. dr. Francisc Ungureanu (Familia și rolul preotului); pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă (Familia, leagănul vocației). Deschiderea participanților, dezinvoltura și sinceritatea celor care au răspuns la întrebările coordonatorului atelierului la care am participat, mi-au confirmat încă o dată că familiile noastre au nevoie de astfel de întâlniri. Vor să crească, să îl descopere pe Dumnezeu în tot ceea ce li se întâmplă și în tot ceea ce trăiesc. Nu le mai este suficient să asculte doar cuvântul Evangheliei, vor și doresc cu ardoare să îl pună în practică, aducând laudă și slavă lui Dumnezeu. Deși inițial s-a dorit în a prezenta fața frumoasă a familiei, cei care au luat cuvântul, fără a nega acest adevăr, s-au axat mai mult pe greutățile și încercările vieții, dar și pe modalitățile de a le rezolva cu ajutorul lui Dumnezeu, prin rugăciune, încredere, susținere reciprocă, iertare și iubire.
Într-o familie creștină, spunea sr. Angela, citând din mesajul papei Francisc, „trebuie să trăim și să cultivăm relații sănătoase între proprii membri, să spunem unul altuia «scuze», «mulțumesc», «te rog» și să ne adresăm lui Dumnezeu rugându-ne împreună, folosind frumosul nume de «Tată»”. Fiind convinși că numai cu ajutorul lui Dumnezeu și al Sfintei Fecioară Maria, putem dobândi binecuvântări îmbelșugate pentru familiile noastre, făcându-le izvoare de viață, de înțelegere și de o credință robustă, alimentată de Evanghelie și de faptele bune, la ora 16.00, am înțeles că sărbătoarea a ajuns la sfârșit. Preotul paroh, Petru Blaj, a mulțumit tuturor pentru participare, iar noi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest frumos eveniment și tuturor acelora care s-au îngrijit ca totul să fie atât de frumos, îndeosebi episcopilor noștri, pr. dr. Felician Tiba, care, alături de preoții parohiei, de Surorile Patimii lui Isus, dar și comunitatea din Butea, au coordonat și organizat atât de frumos întregul eveniment și care ne-au primit cu atâta bucurie și ospitalitate. (Mariana Ifrim pentru Ercis.ro)