Mesajul Episcopilor americani pentru Ziua Muncii, sărbătorită la 7 septembrie
30.08.2015, Roma (Catholica) - Credința noastră catolică ne cheamă la „construirea unor sisteme și structuri sociale și economice în măsură să creeze locuri de muncă demne, cu salarii adecvate, îndemnându-ne totodată să promovăm formarea și stabilitatea familiei”. Această reflecție aparține Mons. Thomas Gerard Wenski, Arhiepiscop de Miami și președinte al Comisiei Episcopale americane pentru Dreptate Națională și Dezvoltare Umană, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Muncii, care se celebrează în Statele Unite la 7 septembrie 2015, citim pe situl Radio Vatican.
Inspirat îndeosebi din Enciclica Laudato si’ a Papei Francisc, mesajul evidențiază importanța centrală a muncii pentru familie, „celulă primară a societății”, referindu-se cu amărăciune la situația nesiguranței și a provizoriului din câmpul muncii, din zilele noastre. În ciuda câtorva semnale de revigorare economică, „pentru multe familii americane situația nu s-a îmbunătățit în esență”. Din cauza șomajului și a locurilor de muncă precare, tot mai mulți tineri din Statele Unite amână decizia căsătoriei, în vreme ce milioane de copii din această țară trăiesc imediat deasupra limitei sărăciei, a mai subliniat Arhiepiscopul de Miami.
„Munca este destinată creării și sprijinirii familiei”, și totuși numeroase familii „trebuie să facă salturi mortale pentru a reuși să supraviețuiască financiar până la sfârșitul lunii”, susține de asemenea Mons. Thomas Gerard Wenski, spunând că „nu ne putem resemna la această așa-numită ‘normalitate actuală’, în contextul unei economii care nu garantează o ocupație stabilă și un salariu adecvat unui număr tot mai mare de persoane, bărbați și femei”. După ce a amintit strânsa legătură evidențiată de Papa Francisc dintre îndatorirea muncii, „la care suntem chemați încă din momentul Creației”, protejarea Creației și problematicile societății în optica ecologiei integrale propuse de Enciclică, mesajul Arhiepiscopului îi îndeamnă pe credincioși la „o profundă convertire a inimilor la orice nivel’.
Violarea demnității umane, „care se poate vedea în exploatarea muncitorilor, în traficul de femei și copii și într-un sistem al gestionării migrației incapabil să ofere o muncă decentă și o viață mai bună persoanelor și familiilor disperate”, depinde în realitate și de alegerile noastre de viață: de hainele cu care decidem să ne îmbrăcăm, de alimentele pe care le consumăm, de produsele pe care le cumpărăm. „Calea spre o societate reînnoită”, afirmă în concluzie mesajul, „se construiește pe solidaritate și este înrădăcinată în credință, pe refuzarea individualismul, a materialismului, a indiferenței față de suferință și a închiderii față de întâlnirea cu celălalt”.