Bisericile trebuie să fie locuri ale primirii, nu muzee
09.09.2015, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a vorbit astăzi despre legătura care trebuie să existe între familii și comunitățile creștine, subliniind că Biserica, urmând Evanghelia, trebuie să își deschidă mereu porțile. „Bisericile, parohiile și instituțiile ale căror uși sunt închise nu trebuie să se numească biserici, ci în schimb muzee!” Biserica, trăind Evanghelia, trebuie să primească oamenii „cu ușile deschise, mereu”, a mai spus el.
Afirmațiile au fost făcute de Sfântul Părinte la audiența generală de miercuri, ce face parte dintr-o serie începută anul trecut și dedicată a pregăti pentru Ziua Mondială a Familiilor din septembrie și pentru Sinodul Episcopilor din octombrie. Citând din Lumen Gentium, document al Conciliului Vatican II, a explicat că relația dintre familie și comunitatea creștină se amplasează în contextul Bisericii ca familie spirituală. „Comunitatea creștină este casa celor care cred în Isus ca izvorul fraternității dintre toți oamenii. Biserica merge în mijlocul popoarelor, în istoria bărbaților și femeilor, a taților și a mamelor, a fiilor și a fiicelor: aceasta este istoria care contează pentru Domnul.”
Dacă evenimentele majore apar în cărțile de istorie, a spus Papa, „istoria afectelor umane se scrie direct în inima lui Dumnezeu; și este istoria care rămâne în veci. Familia este locul inițierii noastre – de neînlocuit, de neșters – la această istorie, la această istorie de viață deplină, care se va termina în contemplarea lui Dumnezeu pentru toată veșnicia în cer, dar începe în familie! Și pentru aceasta este atât de importantă familia.” A amintit că Isus s-a născut într-o familie, a „asimilat condiția umană” și timp de 30 de ani a întemeiat o comunitate în jurul său. „Aceasta este semnificația cuvântului biserică.” Comunitatea formată în jurul lui Isus nu a fost o „sectă exclusivistă”, ci a inclus „și pe cel înfometat și pe cel însetat, pe străin și pe persecutat, pe păcătoasă și pe vameș, pe farisei și mulțimile”.
„A întări legătura dintre familie și comunitatea creștină este indispensabil și urgent astăzi. Desigur, este nevoie de o credință generoasă pentru a regăsi inteligența și curajul pentru a reînnoi această alianță.” Pontiful a subliniat că uneori familiile se dau înapoi în spatele unor scuze: „Părinte, suntem o sărmană familie și chiar un pic dezlânată”, „Nu suntem capabili”, „Avem deja atâtea probleme în casă”, „Nu avem forțele”. Și a explicat: „Acest lucru este adevărat. Dar nimeni nu este vrednic, nimeni nu este la înălțime, nimeni nu are forțele! Fără harul lui Dumnezeu, nu am putea face nimic. Totul ne este dat, dat în mod gratuit! Și Domnul nu ajunge niciodată într-o nouă familie fără să facă vreo minune. Să ne amintim de ceea ce a făcut la nunta din Cana! Da, Domnul, dacă ne punem în mâinile Sale, ne face să săvârșim minuni – dar acele minuni de toate zilele! – când este Domnul, acolo, în familia aceea.”
Papa Francisc a încheiat: „Dragi familii, dragi comunități parohiale, să ne lăsăm inspirați de această Mamă, să facem tot ceea ce ne va spune Isus și ne vom afla în fața miracolului, a miracolului de fiecare zi! Mulțumesc.”