Papa Francisc: Dumnezeu pășește împreună cu noi toți, sfinți sau păcătoși
09.09.2015, Vatican (Catholica) - „Cum împacă Dumnezeu?” și „Care este stilul de reconciliere al Tatălui?”: pe aceste două întrebări și-a construit predica Papa Francisc, la Liturghia celebrată în capela Casei Santa Marta din Vatican, marți, 8 septembrie 2015, în solemnitatea Nașterii Preasfintei Fecioare Maria. „Misiunea lui Isus a fost aceea de a ‘reconcilia și a pacifica'”. Însă, a avertizat Papa, pentru a reconcilia, Dumnezeu nu a făcut „o adunare generală”, nici nu a semnat „un document”. Dumnezeu „a împăcat lumea într-un mod special: El reconciliază și pacifică în lucrurile mărunte, ieșind pentru a însoți poporul Său”, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.
Pontiful a făcut referință la prima lectură a zilei în calendarul latin, din cartea profetului Miheia, unde se vorbește de micul oraș Betleem, care se mărește deoarece „de la cel mic va veni pacea”. Întotdeauna, a subliniat Papa, Domnul alege „lucrurile mărunte, umile, pentru a împlini lucru mărețe. În acest fel, El ne îndrumă să ne facem mici asemenea copiilor, pentru a putea intra în Împărăția lui Dumnezeu”. Dumnezeu, a evidențiat Sfântul Părinte, „reconciliază și împacă în lucrurile mărunte”.
„Totodată, El face aceasta însoțind poporul Său, pe drumul său. El nu a dorit să pacifice și să reconcilieze lumea cu o baghetă magică: pum – gata, făcut! Nu. El a pășit împreună cu poporul Său. Când citim în Evanghelia după Matei Cartea genealogiei lui Isus Cristos, poate fi puțin plictisitor; pare o lungă înșiruire, însă nu este doar atât: practic, este Calea parcursă de Dumnezeu! Calea Domnului printre oameni, buni sau răi, pentru că în această enumerare nu sunt doar sfinți, ci și criminali sau păcătoși. Sunt atât de multe păcate în istorie. Dar Dumnezeu nu se sperie: El însoțește. Pășește cu poporul Său”.
În acest parcurs, a subliniat Succesorul lui Petru, Dumnezeu „face să crească speranța poporului, speranța în Mesia”. Parafrazând apoi cartea Deuteronomului, Papa a mai spus că Dumnezeul nostru este un „Dumnezeu care ne este aproape”, pășește cu noi, iar prin acest „a păși cu cei buni și răi”, ne dă „stilul nostru de viață”. „Cum trebuie să pășim noi, ca și creștini, pentru a pacifica lumea, așa cum a făcut Isus?”, a întrebat Papa. Punând în practică lecția iubirii pentru aproapele, acesta este răspunsul, regăsit în Evanghelia după Matei.
„Poporul visa eliberarea. Poporul lui Israel avea acest vis deoarece îi era promis că va fi eliberat, pacificat, reconciliat. Iosif totodată visa: visul său este asemenea unui rezumat al visului întregii istorii a drumului lui Dumnezeu pentru poporul Său. Dar nu doar Iosif visează: Dumnezeu visează. Tatăl nostru are vise frumoase și visează lucruri minunate pentru poporul Său, pentru fiecare dintre noi, deoarece este Tată și fiind Tată, El se gândește și dorește tot ce e mai bun pentru fiii Săi”.
Dumnezeu este atotputernic și mare, a continuat Papa, dar „ne învață să facem mare opera împăcării și a reconcilierii în lucrurile mărunte, pășind pe cale, fără a ne pierde speranța și capacitatea de a avea vise mărețe, cu orizonturi largi”. Astăzi, în comemorarea unei etape determinante a istoriei mântuirii, Nașterea Preasfintei Fecioare, să cerem „harul unității, al reconcilierii și al păcii”: „Întotdeauna în ieșire, apropiați de ceilalți, cum învățăm din Fericiri și din Evanghelia după Matei, dar și cu vise mărețe. Să continuăm celebrarea lui Dumnezeu în aceste lucruri mărunte: o bucată mică de pâine, puțin vin… Totul ‘este mic’, dar în acest lucru mărunt este totul: visul lui Dumnezeu, iubirea Sa, pacea, reconcilierea Domnului, și este Isus: El le cuprinde pe toate acestea”.