Cardinalul Parolin despre vizita papală în Cuba și SUA
17.09.2015, Roma (Catholica) - Cardinalul Pietro Parolin susține că migrația va fi una dintre cele mai importante teme ce va fi ridicate de Papa Francisc în timpul vizitei sale în Cuba și SUA dintre 19 și 28 septembrie. Într-un amplu interviu pentru Centrul de Televiziune al Vaticanului, Cardinalul Parolin a confirmat faptul că Papa va relua cu siguranță mesajul său – în timpul discursurilor din fața Congresului SUA și a Organizației Națiunilor Unite – cu privire la necesitatea de a avea grijă de creație, temă ce a fost în centrul enciclicii sale recente Laudato Si. Cardinalul a vorbit și despre faptul că speră de la canonizarea Fericitului Junipero Serra, misionar franciscan spaniol, încurajarea integrării în cadrul Bisericii din SUA a componentei hispanice din ce în ce mai relevantă și mai importantă.
Întrebat mai întâi despre călătoria în Cuba și despre apropierea dintre Havana și Washington, Cardinalul Parolin a reiterat punctul de vedere al Sfântului Scaun conform căruia embargoul economic împotriva Cubei poate fi ridicat (de SUA). În același timp a declarat că Episcopii speră că acest pas ar putea fi însoțit „de o deschidere mai mare (în Cuba) privitoare la libertate și drepturile omului”. Referindu-se apoi la vizita Papei la Sanctuarul Fecioarei Carității din Cobre, Cuba, Cardinalul Parolin spus că este un lucru „normal”, din cauza „puternicului devotament marian al oamenilor din America Latină și al poporului cubanez” și că mergând acolo, Papa va întâlni inima Insulelor Caraibe și a oamenilor de acolo.
Întrebat apoi dacă migrația va fi una dintre temele principale ale vizitei papale în SUA, Cardinalul Parolin spus că este sigur că da, deoarece aceasta este o problemă foarte acut simțită de Papa, problemă la care se referă adesea. Cardinalul a spus că este speranța sa caldă că această întâlnirea dintre Papa, care poartă această problemă în inima lui, și o națiune care a cunoscut mai multe valuri de migranți sosind pe malurile ei, „poate oferi unele linii directoare” pentru rezolvarea acestei crize a migrării în desfășurare acum. Despre canonizarea Fericitului Junipero Serra, Cardinalul a spus că evenimentul este o chemare adresată Statelor Unite ale Americii la a-și redescoperi istoria spaniolă și catolică. Principalul mesaj oferit de această canonizare este încurajarea integrării în cadrul Bisericii din SUA a „componentei hispanice tot mai importantă și relevantă” pentru națiune.
Oprindu-se apoi la cele două mult așteptate discursuri ale Papei Francisc, unul la Congresul SUA și altul la Națiunile Unite, Cardinalul Parolin a fost întrebat dacă Papa va relansa mesajul conținut în enciclica sa Laudato Si. A răspuns spunând: „Da, cu siguranță”, dar a adăugat că afirmațiile Papei se vor extinde dincolo de problema schimbărilor climatice și vor cuprinde o „ecologie mai integrală”, care ia în considerare natura transcendentală a persoanei umane, cu drepturi fundamentale, „mai ales dreptul la viață și la libertate religioasă”. Întrebat despre criticile ridicate de unii din SUA, care consideră enciclica papală ca un atac excesiv de puternic asupra sistemului capitalist, Cardinalul Parolin a răspuns spunând că după el Papa invită pe toata lumea să reflecteze asupra acestor aspecte, adăugând că este realist să se înțeleagă că „lucrurile nu merg în direcția cea bună”, și există, prin urmare, nevoia de a găsi modalități de rezolvare a acestei situații. „Avem nevoie de o schimbare”, a spus el.
Ultima întrebare pusă Cardinalului Parolin a privit întâlnirea Papei cu familiile din întreaga lume, în orașul american Philadelphia, și dacă acolo va fi șansa de a asculta familiile pe drumul care duce la Sinodul de luna viitoare al Episcopilor, dedicat familiei. Cardinalul a spus că așa este, completând că ceea va reieși din această întâlnire va fi frumusețea familiei și ajutorul pe care Evanghelia îl poate oferi familiilor. Aceasta ar fi partea pozitivă, fără a uita marile provocări pe această temă. Încheind, Cardinalul a declarat că întâlnirea de la Philadelphia va da întregii Biserici „un nou entuziasm” și dorința de a proclama familiei Evanghelia, în același timp „ajutând familiile care se află în orice fel de dificultăți să trăiască Evanghelia în plinătatea ei, ca sursă de bucurie, pace și fericire pentru toți”.