Biserica crede cu putere în familia fondată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie
19.09.2015, Ierusalim (Catholica) - Adunarea plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) s-a încheiat miercuri, 16 septembrie 2015. În mesajul final, Episcopii analizează diferitele probleme cu care se confruntă continentul, în special criza migranților și conflictele din diferite locuri. Ei ai vorbit și despre suferințele din Orientul Mijlociu, în mod special cele ale creștinilor persecutați din această regiune. De asemenea, au subliniat și nevoile familiilor, în vederea apropiatului Sinod pe această temă. CCEE reunește președinții Conferințelor Episcopale din Europa, reprezentând 45 de națiuni de pe continent.
Adunarea desfășurându-se pentru prima oară în Țara Sfântă, președinții Conferințelor Episcopale îi mulțumesc în mesaj Patriarhului de Ierusalim pentru invitație. „Ei își exprimă mulțumirile și față de persoanele consacrate, în acest An dedicat Vieții Consacrate, și față de toți creștinii pe care i-au întâlnit și care trăiesc în această țară, pentru mărturia lor de credință și pentru protejarea Locurile Sfinte ca locuri de aducere-aminte creștină și de cult viu. Prin pelerinajul lor, Episcopii europeni au dorit de asemenea să încurajeze pelerinajele în Țara lui Isus, pentru reînnoirea credinței și pentru susținerea creștinilor din aceste locuri.
Complexitatea exodului migranților „necesită o mare atenție din partea statelor individuale, ale căror situații sunt radical diferite… Prin instituțiile necesare, statele trebuie să mențină ordinea publică, să garanteze dreptatea pentru toți și să ofere disponibilitate generoasă pentru cei aflați cu adevărat în nevoi, în vederea unei integrări respectuoase și prin colaborare”. Episcopii speră ca ONU să ajungă la „soluții eficiente” nu doar cu privire la primirea migranților ci și la țările lor de origine, „luând măsurile adecvate pentru oprirea violenței, construirea păcii și dezvoltarea tuturor popoarelor. Mai mult, pacea din Orientul Mijlociu și din nordul Africii este vitală pentru Europa, așa cum este crucial să se ajungă cât mai repede posibil la o pace adevărată pe întreg continentul, începând din Ucraina.”
„Una dintre temele discutate frecvent și care leagă Adunarea de apropiatul Sinod a fost aceea a familiei. Au fost reiterate frumusețea umană și creștină a familiei și realitatea ei universală: tată, mamă și copii. Declinul demografic care se constată în aproape toate țările europene este o problemă deosebit de îngrijorătoare. În Nazaret, președinții Conferințelor Episcopale, împreună cu familiile localnice, s-au rugat pentru Sinod, și aceste familii, alături de preoții parohi, au garantat că pe durata Sinodului vor aduce rugăciuni zilnice în Bazilica Bunei Vestiri, pentru Papa și Episcopii reuniți la Roma.”
„Biserica crede cu putere în familia fondată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie: este celula de bază a societății și a însăși comunității creștine. Este dificil să înțelegem de ce situații diferite de coexistență trebuie să fie tratate în același mod. Este îngrijorătoare mai ales încercarea de a aplica ‘teoria gender’: este planul unei ‘gândiri unice’ care tinde să colonizeze și Europa, despre care Papa Francisc a vorbit adesea. Biserica nu acceptă ‘teoria gender’ deoarece este o expresie a unei antropologii contrare aprecierii reale și autentice a persoanei umane.”