Moștenirea cea mai frumoasă pe care oamenii o pot lăsa fiilor este credința
04.02.2016, Vatican (Catholica) - „Cel mai mare și mai frumos lucru pe care îl putem lăsa moștenire este credința”, a spus Papa Francisc în predica din cadrul Liturghiei celebrate joi, 4 februarie 2016, în capela Casei Santa Marta, din Vatican. În cadrul predicii, Pontiful a îndemnat lumea să nu aibă frică de moarte, deoarece viața continuă și după aceasta. Vorbind despre textele biblice ale zilei, din ritul roman sau latin, Suveranul Pontif a spus că prima lectură a zilei vorbește despre moartea regelui David. „În fiecare viață există un sfârșit”, iar acesta „este un gând care nu ne place foarte mult, se ascunde mereu, dar este o realitate a tuturor timpurilor”. A gândi la ultimul pas trebuie să fie o lumină care să ne lumineze viața și pe care trebuie să o avem mereu în fața noastră, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.
„Într-una dintre audiențele de miercuri, printre bolnavi era o soră bătrână, dar cu o față de pace, o privire luminoasă. ‘Câți ani aveți, soră?’ Și cu un surâs mi-a spus: ’83, dar sunt aproape de sfârșitul drumului meu din această viață pentru a începe un alt drum cu Domnul, deoarece am cancer la pancreas’. Și așa, în pace, acea femeie a trăit cu intensitate viața ei consacrată. Nu avea frică de moarte. ‘Închei drumul meu de viață pentru a începe un altul’. Este o trecere. Aceste lucruri ne fac bine”.
„David a domnit peste Israel 40 de ani, dar și 40 de ani trec”, a mai spus Pontiful. Înainte de a muri, David îl îndeamnă pe fiul său, Solomon, să respecte Legea Domnului. El păcătuise mult în viață, dar a învățat să ceară iertare iar Biserica îl numește „Sfântul rege David. Păcătos, dar sfânt”. În apropierea morții, îi lasă fiului moștenirea cea mai frumoasă și mai mare pe care oamenii o pot lăsa fiilor: credința. „Când se face testamentul, lumea spune: acestuia îi las aceasta, aceluia îi las aceasta… Da, este bine, dar cea mai frumoasă moștenire, cea mai mare moștenire pe care un bărbat sau o femeie o poate lăsa copiilor este credința”.
„Și David își amintește de promisiunile lui Dumnezeu, își amintește propria credință în aceste promisiuni și i le aduce aminte și fiului. A lăsa credința moștenire. La Botez, când le dăm părinților lumânarea aprinsă, le spunem: ‘Păstrează credința, fă-o să crească în fiul sau în fiica ta și lasă-i-o ca moștenire’. A lăsa credința ca moștenire, aceasta ne învață David, și moare, ca fiecare om. Dar știe bine ce să îl sfătuiască pe fiu și care este cea mai bună moștenire pe care i-o lasă: nu împărăția, ci credința”.
Ne-ar face bine să ne punem întrebarea, a mai spus Papa Francisc, „care este moștenirea pe care eu o las?” „Las moștenirea unui bărbat sau a unei femei de credință? Urmașilor mei le las această credință? Să îi cerem Domnului două lucruri: să nu avem frică de acest ultim pas, la fel ca sora de la audiența de miercuri, și al doilea, ca noi toți să putem lăsa prin viața noastră cea mai bună moștenire, credința, credința în acest Dumnezeu fidel, acest Dumnezeu care este lângă noi mereu, acest Dumnezeu care este Părinte și nu dezamăgește niciodată”.