Pregătirea primei conferințe globale despre credință și sport
20.04.2016, Roma (Catholica) - Președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, Cardinalul Gianfranco Ravasi, s-a întâlnit luni, 18 aprilie 2016, cu președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach. Întâlnindu-se la sediul Comitetului, în Lausanne, Elveția, cei doi au discutat despre conferința „Sportul în slujba omenirii”, programată să se desfășoare în perioada 5-7 octombrie în Aula Sinodului din Vatican. Susținută de Comitet și de ONU, va fi prima conferință globală despre credință și sport, reunind lideri din toate domeniile societății pentru a analiza felul în care credința și sportul pot folosi influența lor pentru a promova valori pozitive.
Papa Francisc este așteptat să deschidă conferința, la care vor susține discursuri și Thomas Bach și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. „Va fi o ocazie de a ne reuni pentru a analiza marile provocări ale societății contemporane, care constituie interese comune pentru comunitățile sportive și religioase din lume: cum să trăim, în respect pentru toți, cu o înțelegere crescândă a tradițiilor și valorilor fiecăruia, vieți mai depline și mai sănătoase, în comunități mai unite”, a spus Cardinalul Ravasi. „Sportul este de asemenea de o importanță fundamentală pentru educație, permițând tinerilor în special să se deschidă față de încercările vieții, punându-se la încercare, depășind limite, întâlnind oponenți pe un teren de joc corect, în timp ce se străduiesc să fie cât mai buni, într-un anumit sens țintind spre transcendent”.
Președintele Bach a declarat că rolul sportului este „întotdeauna de a construi punți, niciodată de a ridica ziduri”. „Sportul susține dialogul și înțelegerea care transcend toate diferențele. Sportul și mișcarea olimpică în special înțeleg diversitatea globală a culturilor, societăților și stilurilor de viață ca o sursă de bogăție. Prima conferință globală despre credință și sport va fi ocazia perfectă de a reflecta la felul în care sportul și valorile lui pot susține schimbarea socială, dezvoltarea comunității și promovarea păcii și drepturile umane alături de principiile de credință ale tuturor religiilor”.