Armenii, fie ei catolici sau ortodocși, îl iubesc pe Papa
09.06.2016, Roma (Catholica) - Apropiata vizită a Papei Francisc în Armenia încălzește spiritele și creează mari așteptări. „Sfântul Părinte vine să îi întărească pe armeni în credință. Noi, armenii, fie catolici, fie ortodocși, îl iubim. Doar el a recunoscut genocidul poporului nostru. Din acest motiv ne vom aminti mereu de el.” Cuvintele îi aparțin Arhiepiscopului armean catolic Raphael Minassian, care a stat de vorbă cu asociația caritabilă Kirche in Not despre vizita pe care Pontiful o va face în respectiva țară în 24-26 iulie.
Prelatul a spus: „Papa a arătat că este un lider moral puternic atunci când i-a spus pe nume genocidului comis împotriva poporului nostru acum o sută de ani și l-a recunoscut ca primul genocid al secolului XX. Este un lucru extrem de important pentru noi, armenii. De 100 de ani am luptat ca suferințele noastre să fie recunoscute, dar fără succes. Am primit doar promisiuni de la națiuni și politicieni. Papa însă nu este politician. Este reprezentantul lui Cristos pe pământ și este preocupat de adevăr și de drepturile omului.”
Arhiepiscopul a subliniat că Armenia este de mare importanță pentru lumea creștină. „Armenia a fost prima țară ce a adoptat creștinismul. Aceasta se întâmpla acum mai bine de 1700 de ani. Oamenii noștri continuă să fie influențați și astăzi de credință. De-a lungul secolelor am dat creștinismului milioane de martiri. Am tot spus aceasta: poporul evreu a pregătit prima venire a lui Cristos. Prin martirii noștri, noi, armenii, pregătim calea pentru a doua venire a lui Cristos. Noi dăm mărturie despre Cristos lumii întregi.”
Majoritatea populației armene aparține Bisericii Apostolice Armene. Există și o Biserică Armeană Catolică, unită deci cu Roma, cu aproximativ 160.000 de membri în toată lumea. Arhiepiscopul a subliniat că diferențele dintre cele două Biserici sunt minore și că relațiile sunt bune. „Avem aceeași credință, celebrăm aceleași Sacramente și avem aceeași Liturghie. Singura diferență stă în recunoașterea Papei de la Roma. Dar altfel nu sunt diferențe. Oricum, armenii, fie ei ortodocși sau catolici, se simt ca parte a unui popor și a unei Biserici.”
Conform Arhiepiscopul Minassian, situația Bisericii din Armenia este complet diferită de cea din alte părți ale Europei de Vest. A explicat: „Nu există secularism aici. Armenii sunt un popor religios. Oamenii au credință. Face parte din viața noastră. Iar Biserica este vie, chiar dacă nu suntem foarte mulți. Avem încă numeroase proiecte caritabile pentru săraci, bătrâni și persoane cu handicap.” Dar, a adăugat el, „ca Biserică avem fonduri limitate. Aceasta ne face recunoscători față de donatorii din Occident. Aș dori să le cer să se roage ca vizita papală să fie un succes.”