Mesajul Sfântului și Marelui Conciliu al Bisericii Ortodoxe
27.06.2016, Creta (Catholica) - La finalul Conciliului Bisericii Ortodoxe, Ierarhii au adresat un mesaj „către poporul ortodox și toți oamenii de bună voință”, care poate fi citit integral în traducere pe Basilica.ro. Mesajul este structurat în 12 puncte, primul evidențiind care a fost prioritatea majoră a acestui Conciliu: proclamarea unității Bisericii Ortodoxe. Punctul următor încurajează mărturia de credință, subliniind că „re-evanghelizarea poporului lui Dumnezeu în societățile moderne secularizate și evanghelizarea celor care nu l-au cunoscut încă pe Cristos reprezintă datoria neîntreruptă a Bisericii.”
Punctul 3 vorbește despre importanța dialogului, „în principal cu creștinii eterodocși”, adică alții decât ortodocșii, insistând că un astfel de dialog „nu implică niciodată compromisul în materie de credință”. Se continuă cu dialogul interreligios, afirmându-se condamnarea „fără echivoc extinderea violenței militare, persecuțiile, expulzarea și uciderea membrilor comunităților religioase, forțarea schimbării credinței religioase, comerțul cu refugiați, răpirile, tortura și execuțiile îngrozitoare. Se denunță distrugerea bisericilor, simbolurilor religioase și monumentelor culturale.”
După punctul 5 dedicat secularizării, la următorul punct se vorbește despre căsătorie, definită ca „relația indisolubilă de dragoste dintre bărbat și femeie”. Urmează o prezentare pe scurt a „problemele contemporane importante” abordate în Conciliu: dezvoltarea modernă a științelor naturale, criză ecologică, respectul pentru caracteristicile personale ale oamenilor și popoarelor, politica (subliniindu-se că Biserica Ortodoxă nu se implică în ea). La punctul 11 se vorbește despre tineri, chemați „să se alăture în mod conștiincios Bisericii Celui care este Adevărul și Viața. Să vină oferind trupului eclezial vitalitatea lor, neliniștile, problematicile și așteptările lor. Tinerii nu reprezintă doar viitorul Bisericii, ci și prezentul dinamic și creativ la nivel local și mondial.”
În fine, la ultimul punct se spune că Sfântul și Marele Conciliu „a deschis orizonturile noastre către lumea contemporană diversă. Ne-a subliniat responsabilitatea în spațiu și timp, având întotdeauna perspectiva veșniciei. Biserica Ortodoxă, păstrându-și intact caracterul sacramental și soteriologic (mântuitor), este sensibilă la durerea, necazurile și strigătul pentru dreptate și pace al popoarelor. Ea ‘binevestește din zi în zi mântuirea Lui. Vestește între neamuri slava Lui, între toate popoarele minunile Lui’.”