Georgia, o țară cu tensiuni între creștini
30.09.2016, Tbilisi (Catholica) - În vizita pe care o face în Georgia, Papa Francisc va găsi o țară unde dialogul între creștini este în mod special dificil, cu relații reci între Biserica Ortodoxă Georgiană și minoritatea catolică. Din acest motiv călătoria este „ecumenică, dar nu după sensul tradițional dat cuvântului ecumenic”, a declarat un oficial al Bisericii Catolice Georgiene pentru CNA.
Biserica Ortodoxă Georgiană, în care sunt înscriși peste 80% din locuitorii țării, este considerată parte a identității naționale. Și constituția țării recunoaște rolul special al Ortodoxiei în națiune. Catolicii reprezintă doar 1% din populație, în timp ce Biserica Apostolică Armeană (Oriental Ortodoxă) strânge 3%, iar musulmanii peste 10%. Pr. Akaki Chelidze, care este cancelarul Administrației Apostolice pentru Caucaz, a vorbit despre situația din Georgia. Biserica Ortodoxă de aici a fost mereu considerată „liantul necesar pentru a ține națiunea unită”. Probabil de aceea celelalte confesiuni sau religii sunt considerate „rivale, chiar obstacole în calea unității țării”.
Situația delicată cu Biserica Ortodoxă Georgiană ar putea umbri vizita papală. Relațiile dintre catolici și ortodocși sunt reci, fapt reflectat de lipsa oricărei rugăciuni împreună între Papă și Patriarhul Ilia (nu a fost așa ceva nici în 1999, la vizita Papei Ioan Paul al II-lea). Este totuși un semn bun că liderul ortodox georgian a fost prezent pe aeroport la sosirea Papei. Drumul de la aeroport până în Tbilisi a fost decorat cu imagini legate de Vatican și Georgia, dar nici un banner care să anunțe sosirea Papei. Un banner celebrând vizita Papei a fost așezat de autorități doar pe 29 septembrie pe o laterală a Catedralei catolice, în timp ce Episcopul Giuseppe Pasotto, Administrator apostolic pentru Caucaz, celebra Liturghia acolo.
Pr. Chelidze a vorbit despre contextul religios. „Biserica Ortodoxă Georgiană este puternic legată de forma rusă de anti-catolicism”, a explicat el, adăugând că atitudinea anti-catolică a sporit în ultimii ani. Procentul de populație catolică nu crește, în parte datorită faptului că Biserica Ortodoxă Georgiană nu consideră botezul catolic ca fiind valid: dacă un catolic vrea să se căsătorească cu o persoană ortodoxă trebuie să se supună la un alt botez. „Papa Francisc probabil nu va fi primit cu căldura din Armenia, iar cuvântul ‘ecumenism’ nici nu poate fi pronunțat în Georgia”, a spus pr. Chelidze. Totuși consideră îmbucurătoare declarația Patriarhiei conform căreia Papa „va fi primit în cel mai bun mod posibil”.
Dată fiind delicatețea problemei relațiilor catolico-ortodoxe, Papa probabil nici nu va vorbi de așa ceva în discursurile sale. Vizita va privi în special Biserica Catolică locală, unde va oferi călăuzire pastorală și pentru slujirea caritabilă. Dat fiind situația din Caucaz, pacea va fi o temă cheie. Poporul „așteaptă să fie încurajat”, a spus preotul, cu gândul la dificultățile politice și socio-economice din țară. Călătoria papală este o mare bucurie pentru Biserica Catolică din Georgia, umplând-o de speranță și amintind de rugăciunea lui Isus Cristos pentru discipolii Săi. „Va fi bine să îl auzim pe Sfântul Părinte vorbind despre ‘ca toți să fie una’, adică despre comuniunea dintre diferitele rituri catolice.”