Papa Francisc: Pericolul formelor de împotrivire la har
01.12.2016, Vatican (Catholica) - „Prin harul Domnului să fie învinsă vigoarea păcatului” este rugăciunea care a inspirat predica Papei Francisc de la Sfânta Liturghie celebrată joi, 1 decembrie 2016, în capela Casei Santa Marta, din Vatican. Pontiful s-a oprit asupra prezenței, în inima omului, a două aspecte dăunătoare: pe de o parte împotrivirea față de acțiunea harului divin și, pe de altă parte, stăruința păcatului. Analizând formele de împotrivire la har, Papa a vorbit despre împotrivirea deschisă, care ia naștere din intenții bune, precum împotrivirea manifestată de Saul, care era convins că, împotrivindu-se harului, făcea voința Domnului, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.
În viziunea Pontifului, formele de împotrivire cele mai periculoase sunt cele ascunse, pe care le-a descris spunând: „De ce natură sunt aceste împotriviri ascunse, pe care le avem cu toții? Acestea apar întotdeauna pentru a opri un proces de convertire. Întotdeauna! Acestea se manifestă nu prin lupta împotrivă, ci prin imobilitate; este o împotrivire ascunsă, pasivă. Când există un proces de schimbare într-o instituție, într-o familie, aud spunându-se: ‘Acolo sunt împotriviri’. Însă, har Domnului, dacă nu ar exista împotriviri, înseamnă că nu ar fi voința Domnului. Când există împotriviri, acestea sunt semănate de diavol pentru ca Domnul să nu intervină mai departe.”
Descriind formele de împotrivire ascunsă, Pontiful a vorbit despre împotrivirea „cuvintelor goale”, care constă în a spune „da” la orice, în mod diplomatic, dar în realitate este „nu”. Împotrivirea „cuvintelor justificatoare” este specifică persoanelor care „se dezvinovățesc” întotdeauna, găsind un motiv pentru a se opune. Există însă și cea „cuvintelor acuzatoare”, care se manifestă prin acuzarea celorlalți fără a privi la sine. Îndemnul Papei este de a încredința Domnului inima noastră și formele de împotrivire la har și stăruința în săvârșirea păcatului, atrăgând atenția asupra faptului că formele de împotrivire sunt roade ale păcatului și că este necesar ajutorul Domnului pentru a ne elibera de acestea. „Să ne pregătim pentru sărbătoarea Nașterii Domnului cu această reflecție”, a spus Sfântul Părinte în încheierea predicii.