Papa Francisc: Evanghelia se vestește cu umilință, nu cu putere
25.04.2017, Vatican (Catholica) - Vestirea Evangheliei trebuie făcută cu umilință, învingând ispita mândriei, a fost îndemnul Papei Francisc în predica la Sfânta Liturghie celebrată marți, 25 aprilie 2017, în capela reședinței sale de la Casa Santa Marta. Alături de Pontif, la celebrare au luat parte și membrii Consiliului celor nouă Cardinali, reuniți în ședință de lucru în perioada 24-26 aprilie. Sfântul Părinte a reamintit necesitatea „de a ieși pentru a vesti” și a evidențiat că un predicator trebuie să fie mereu în mișcare și să nu caute „o asigurare a vieții”, rămânând pe loc și în siguranță, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.
Comentând lecturile zilei (1Petru 5,5b-14; Psalmul 88; Marcu 16,15-20), Episcopul Romei a observat că Isus le dă o misiune discipolilor: să vestească Evanghelia, „nu să rămână la Ierusalim”, ci să iasă pentru a proclama tuturor Vestea cea Bună. Urmașul lui Petru s-a oprit asupra Evangheliei după Marcu, sărbătorit în această zi în calendar, și a observat că „Evanghelia este proclamată mereu în mișcare”, niciodată pe loc. Papa a subliniat că trebuie să mergem „unde Isus nu este cunoscut sau unde Isus este persecutat ori desfigurat, pentru a proclama Evanghelia”.
„A ieși pentru a vesti. Și aceasta chiar cu prețul vieții, este în joc viața predicatorului. El nu este în siguranță, nu sunt asigurări de viață pentru predicatori. Dacă un predicator caută o asigurare a vieții nu este un adevărat predicator al Evangheliei: nu iese, rămâne, sigur. Primul lucru: mergeți, ieșiți. Vestirea lui Isus Cristos se face în ieșire, mereu; în mișcare, mereu. Fie în mișcare fizică, fie în mișcare spirituală, fie în mișcarea suferinței. Să ne gândim la vestirea Evangheliei pe care o fac mulți bolnavi care oferă durerile pentru Biserică, pentru creștini. Aceștia mereu ies din ei înșiși”.
Pontiful Roman s-a întrebat care este „stilul acestei vestiri”. În acest sens, a remarcat că Sf. Petru, care a fost maestrul evanghelistului Marcu, este foarte clar în descrierea acestui stil: „Evanghelia trebuie vestită cu umilință, pentru că Fiul lui Dumnezeu s-a umilit, s-a micșorat. Acesta este stilul lui Dumnezeu” și „nu este un altul”. Vestirea Evangheliei, a mai spus Papa, „nu este un carnaval, o sărbătoare… Evanghelia nu poate fi vestită cu putere umană, nu poate fi vestită cu spirit de înălțare”, întrucât „aceasta nu este Evanghelia”. Pentru aceasta toți sunt chemați să se îmbrace în „umilință unii către alții”, pentru că „Dumnezeu se împotrivește celor mândri, însă celor smeriți le dă har”.
„Pentru ce este necesară această umilință? Pentru că noi ducem mai departe o vestire a umilirii, a gloriei, dar prin umilire. Vestirea Evangheliei suferă ispite: ispita puterii, ispita mândriei, ispita mondenității, a multor lucruri lumești care există și care ne duc să predicăm; pentru că nu se predică o Evanghelie insipidă, fără putere, o Evanghelie fără Cristos răstignit și înviat. Și pentru aceasta Petru spune: ‘Fiți cumpătați, vegheați! Dușmanul vostru, diavolul, ca un leu care rage, dă târcoale căutând pe cine să înghită. Împotriviți-vă lui tari în credință, știind că și frații voștri răspândiți în lume îndură aceleași suferințe’. Vestirea Evangheliei, dacă este adevărată, este expusă ispitei”.
Suveranul Pontif a evidențiat faptul că dacă un creștin susține că vestește Evanghelia și că „nu este ispitit niciodată”, înseamnă că „diavolul nu se preocupă” deoarece „vestește ceva ce nu folosește”. „Mereu în predicarea adevărată este ceva care ispitește și chiar persecută”. Însă, a remarcat Episcopul Romei, atunci când suntem în suferință, „Domnul ne va ajuta, ne va da putere, pentru că acest lucru l-a promis Isus apostolilor când i-a trimis la predicare… El interacționează cu noi dacă noi suntem fideli vestirii Evangheliei, dacă ieșim din noi înșine pentru a-l predica pe Cristos cel răstignit, scandal și nebunie, și dacă facem aceasta cu adevărată umilință. Domnul să ne dea acest har, ca botezați, toți, să luăm calea evanghelizării cu umilință, cu încredere în El, vestind adevărata Evanghelie”.