Papa Francisc: Munca Sf. Cabrini pentru imigranți e relevantă și astăzi
20.09.2017, Vatican (Catholica) - Într-o scrisoare trimisă marți Misionarelor Inimii Sfinte a lui Isus, Papa Francisc s-a referit la rolul fondatoarei lor, Sf. Francisca Cabrini, explicând cum exemplul ei este o călăuză potrivită în contextul provocărilor migrației de astăzi. „Centenarul morții Sf. Francisca Xavier Cabrini este unul dintre principalele evenimente care marchează drumul Bisericii”, a spus Pontiful pe 19 septembrie. „Atât datorită măreției figurii comemorate, cât și datorită naturii contemporane a carismei și mesajului ei, nu doar pentru comunitatea eclezială ci pentru societate ca întreg.” Cu „inevitabilele tensiuni” provocate de nivelurile înalte de migrație din toată lumea, Maica Cabrini devine o figură contemporană, a susținut el.
Indicând spre exemplul ei, a spus: „marile migrații în desfășurare astăzi au nevoie de o călăuzire plină de iubire și inteligență, similar cu ceea ce caracterizează carisma cabriniană. În acest fel, întâlnirea popoarelor îi va îmbogăți pe toți și va genera uniune și dialog, nu separare și ostilitate.” Cuvintele Papei despre Maica Cabrini și imigrație au fost transmise participanților la adunarea generală a Institutului Misionarelor Preasfintei Inimi a lui Isus. Întâlnirea are loc în Chicago, între 17 și 23 septembrie, marcând 100 de ani de la moartea fondatoarei, patroană a imigranților. Misionara italiană a murit p 22 decembrie 1917, după ce și-a petrecut cea mai mare parte din viață lucrând cu imigranți italieni sosiți în Statele Unite ale Americii. Timp de aproape 30 de ani a traversat repetat Oceanul Atlantic, dar și Statele Unite, înființând orfelinate, spitale, mănăstiri și școli pentru imigranții italieni adesea marginalizați. Sărbătoarea ei este fixată pentru 13 noiembrie.
Trebuie să nu uităm, a spus Papa, sensibilitatea misionară a Sf. Cabrini, care nu era „sectorială, ci universală”. „Așa este vocația fiecărui creștin și a fiecărei comunități de discipoli ai lui Isus”, a spus el. Carisma i-a oferit tăria de a se dedica imigranților italieni, în special orfanilor și minerilor, a continuat Papa, mereu în cooperare cu autoritățile locale. I-a ajutat să se integreze deplin cu cultura noii lor țări, însoțindu-i pe imigranții italieni în procesul de a deveni „pe deplin italieni și pe deplin americani”. În același timp a lucrat pentru conservarea și revigorarea în ei a tradiției creștine din țara lor de origine. „Vitalitatea umană și creștină a imigranților a devenit astfel un dar pentru bisericile și oamenii care i-au primit.”
Pe lângă toate acestea, a acceptat chemarea lui Dumnezeu de a fi misionară într-o vreme când era considerat neobișnuit pentru femei să fie trimise în toată lumea să facă muncă misionară. Dar „consacrarea ei misionară, clar feminină” a venit din „unirea totală și iubitoare cu Inima lui Cristos, a cărui compasiune depășește toate limitele”. Iubirea ei pentru Inima lui Cristos i-a dat fervoarea evanghelică și tăria de a se îngriji de cei de la marginea societății. „A trăit și a insuflat în surorile ei dorința de reparare pentru bolile lumii și de depășire a separării de Cristos, un impuls care le-a susținut în sarcinile lor, dincolo de forța omenească.” Celebrările centenare ne oferă ocazia să privim la Maica Cabrini și la carisma Institutului Misionarelor Sfintei Inimi a lui Isus „cu recunoștință și bucurie”, a continuat Papa. „Este un dar minunat în special pentru voi, fiicele ei spirituale. Fie ca întreg Institutul, fiecare comunitate și fiecare persoană consacrată să primească efuziunea abundentă a Duhului Sfânt, care să revitalizeze credința și urmarea lui Isus conform carismei misionare a fondatoarei.”