Seminariști din Saigon: între cei din urmă, inspirați de Evangelii gaudium
30.07.2018, Saigon (Catholica) - Neputincioși, copii abandonați, orfani, bătrâni și familii migrante – Seminarul Mare „Sf. Iosif” din Saigon (Ho Chi Minh City) dedică pentru cei de la periferie programul pastoral de vară din acest an, născut în colaborare cu Caritasul din Arhidieceză. „Încercăm să punem în practică exortația apostolică ‘Evangelii gadium’ a Papei Francisc”, declară câțiva studenți pentru AsiaNews.
În teritoriul ecleziastic lucrează 336 preoți diecezani și 288 preoți călugări. Ei slujesc circa 640 de mii de catolici, aproape 8% din populația locală. Conform statisticilor din 2016, rezidenții oficiali din oraș sunt circa 8,3 milioane, la care se adaugă circa alte 4,5 milioane de neoficiali. Între aceștia sunt și 300 de mii de imigrați catolici. Ho Chi Minh City este unul dintre cele mai importante centre economice ale țării. Totuși sunt multiple problemele și urgențele sociale pe care Biserica le înfruntă în misiunea sa. Arhidieceza de Saigon a instituit 22 de centre misionare, ale căror activități sunt îndreptate spre asistarea și spre sprijinul familiilor sărace și copiilor abandonați din zonele mai îndepărtate ale orașului. Într-o perioadă dificilă pentru economia vietnameză, sunt angajate și numeroase parohii în activități pastorale pentru cei din urmă, catolici și necatolici.
Din 2 iulie, Caritas Saigon a implicat în inițiativele sale 30 de seminariști. Acest fapt le permite studenților să își îmbunătățească apropierea lor de îngrijirea copiilor săraci, orfani sau afectați de dezabilități. În același timp, viitorii preoți au posibilitatea de a asista bătrâni și bolnavi. Prin acest program, ei vin în contact cu spiritualitatea, metoda și abilitățile comunicative ale Caritas față de parohii și comunități din arhidieceză, desfășurând și planificând lucrări sociale și caritabile. Intervievat cu privire la experiența sa în cursul de formare, fr. John Thái a declarat: „După ce am luat parte la proiectul social, am simțit iubirea lui Dumnezeu prin cei săraci, cei neputincioși și copiii care trăiesc în situații foarte sărace. Am învățat să îi ascult.” Vincent Khánh a adăugat: „Am lucrat cu Centru Social Bình Triệu, dedicându-mă învățământului. De la copii am învățat spiritul lor de optimism și nevinovăția lor.”
Joseph Martino Vinh a luat parte la activitățile din Centrul Social Thiên Phước, unde sunt găzduiți sute de copii invalizi. „Ei au mare dificultate de a vorbi și de a exprima gândurile lor. Totuși, prin jocuri distractive și povești practice, grupul nostru i-a învățat «umanitatea de bază și Evanghelia». Trebuie să învăț din experiența mea pentru a duce Vestea Bună acestor copii dezavantajați.” Cu copiii neputincioși a lucrat și Joseph Dũng, la Adăpostul Hoàng Mai Warm. „Acești copii sunt limitați în intelect și în comunicare. Deci, am încercat să învăț de la unii dintre ei un pic de muzică și cum să cânt la orgă.” Peter Khoa a „urmat-o pe sr. Elisabeth Maria Tuyét timp de o săptămână”. Călugărița este responsabilă pentru asistența dată neputincioșilor din Arhidieceză. „Am vizitat familii și copii cu paralizie cerebrală care trăiesc în unele parohii din oraș”, afirmă studentul.
Dominique Nguyên a concluzionat: „I-am admirat pe voluntari, simpli enoriași ai parohiei care se angajează în aceste apostolate. I-am admirat pe părinți, care în tăcere sacrifică totul pentru a-i ajuta pe copiii lor. Ei s-au rugat, au lucrat cu asistenții sociali, cu echipa de la Caritas pentru a se îngriji de copiii năpăstuiți cu iubire adevărată”. (material al agenției AsiaNews tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru ITRC.ro)