Papa Francisc către tineri: Cunoaștem nemulțumirile voastre
25.09.2018, Tallinn (Catholica) - Papa Francisc a spus marți în Estonia că este conștient de sentimentele negative pe care mulți tineri le au legat de Biserica Catolică. Tinerii sunt indignați de „scandalurile sexuale și economice în fața cărora nu văd o condamnare clară”, a spus el pe 25 septembrie; indignați de incapacitatea Bisericii de a aprecia viețile și sensibilitățile tinerilor; de faptul că li se atribuie roluri pasive.
Adresându-se tinerilor la o întâlnire ecumenică găzduită de o biserică luterană din Tallinn, Sfântul Părinte a afirmat că Biserica știe că „mulți tineri nu cer nimic de la noi pentru că nu simt că avem ceva semnificativ de spus”. A amintit de „instrumentum laboris” al apropiatului Sinod și ce spune el despre dorințele tinerilor de la Biserică. Nemulțumirile au fost auzite, a spus el, Biserica dorind să fie „‘o comunitate transparentă, primitoare, onestă, atrăgătoare, comunicativă, accesibilă, bucuroasă și interactivă’, adică o comunitate fără frică. Fricile ne închid.” Întâlnirea cu tinerii estonieni a avut loc în ultima zi a călătoriei ce l-a dus prin trei țări baltice: Lituania, Letonia și Estonia. Aceasta din urmă are o populație care peste 50% se declară ne-religioasă. Ortodocșii reprezintă 16%, luteranii 10%, iar catolicii, conform unor estimări recente, sunt în număr de circa 5000 de persoane.
„Astăzi vreau să vă spun aici că vrem să plângem cu voi dacă plângeți, să însoțim cu aplauzele noastre și râsetele noastre bucuriile voastre, să vă ajutăm să trăiți urmarea Domnului”, le-a spus Papa Francisc tinerilor. Apoi a citat dintr-un cântec al cantautoarei estoniene Kerli Koiv, intitulat „Love is dead” – „Iubirea a murit” (din primul ei album, lansat în 2008, care a propulsat-o în carieră). „O cântăreață vestită a voastră, în urmă cu circa zece ani, spunea într-unul din cântecele sale: ‘Iubirea a murit, iubirea a plecat, iubirea nu mai trăiește aici’. Nu, vă rog! Să facem în așa fel încât iubirea să fie vie și noi toți trebuie să facem aceasta!” A încheiat întărind: „Tineri și tinere, iubirea nu a murit, ne cheamă și ne trimite. Cere numai să deschidem inima. Să cerem forța apostolică de a duce altora Evanghelia – dar a o oferi, nu a o impune – și de a renunța să facem din viața noastră creștină un muzeu de amintiri. Viața creștină este viață, este viitor, este speranță! Nu este un muzeu.”