16 martiri pentru credință, beatificați la Barcelona
11.11.2018, Barcelona (Catholica) - La Sfânta Liturghie celebrată sâmbătă, la ora locală 11.00, în Bazilica Sagrada Familia din Barcelona, Spania, au fost beatificați Teodor Illera Del Olmo, preot, și 15 însoțitori, martiri pentru credință în timpul persecuției religioase spaniole din anii 1936-1937. Celebrarea euharistică și ceremonia de beatificare au fost prezidate de reprezentantul Papei, Cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților. Din ceata noilor martiri fac parte părintele Teodor Illera Del Olmo și opt confrați ai săi din congregația „Sfântul Petru în Lanțuri”, maica Andrea Solans și două surori din congregația de călugărițe capucine „Maica Divinului Păstor”, maica Carlota a Vizitării Duque din congregația franciscană „Preasfintele Inimi” și trei laici: Grigore Diez, văduv, sora acestuia, Camila Diez, și Elizeu Moradillo. Cei trei credincioși laici au fost uciși pentru că au oferit adăpost preoților și călugărițelor urmăriți de forțele armate antireligioase.
Cei 16 martiri de astăzi sunt doar o mică parte din cei peste nouă sute de credincioși asasinați în timpul persecuției religioase din Catalonia. În memoria lor, imediat după încetarea războiului civil, Episcopii au pus o placă memorială în curtea interioară a Catedralei din Barcelona. În Spania anului 1931, dar mai ales din 1934, congregațiile de călugări și călugărițe au început să întâmpine mari dificultăți în desfășurarea activităților obișnuite din domeniul pastoral și educativ din cauza politicii antireligioase a guvernului republican. În atare context, unele dintre aceste persoane consacrate au luat deja decizia de a-și da viața pentru Dumnezeu și credință. În plus, se afirmă într-un articol dedicat noilor martiri spanioli în cotidianul «L’Osservatore Romano», la Barcelona exista o puternică încordare socială și o violentă persecuție creștină care a dus la incendierea și distrugerea de biserici, mănăstiri și școli, dar și la asasinarea mai multor preoți, călugări și călugărițe.
Mărturiile, documentele și contextul confirmă că în Catalonia acelor vremuri, prigonitorii căutau persoanele consacrate ca să le ucidă și că simplul fapt de a fi consacrat era îndeajuns pentru a fi condamnat la moarte. Chiar și credincioșii laici care îi adăposteau sau îi ajutau erau expuși la același pericol. „Noii Fericiți”, a spus Cardinalul Becciu la predica de la Sfânta Liturghie, „erau fideli Bisericii și de aceea semănau binele fie în parohii, fie în școlile în care predau și alte activități legate de starea lor de viață. În momentul suprem al existenței lor, când trebuiau să își mărturisească credința, nu le-a fost teamă: au acceptat moartea și nu și-au negat identitatea lor de călugări, călugărițe sau de laici activi. Motivul uciderii lor este strict religios, determinat de ura asupritorilor față de credință și de Biserica Catolică, luată în vizor în acel context istoric prin care trecea Spania. Ura față de Biserică a fost dominantă și a asuprit demnitatea umană și principiile de libertate și democrație.”
„Chiar și în zilele noastre”, a mai spus Cardinalul Becciu, „în această societate fragmentată, marcată de dezbinări și închideri, cine vrea să crească și să fie folositor aproapelui și societății este chemat să dea mărturie pentru logica bobului de grâu”, de care vorbește Isus în Evanghelie spunând că «dacă nu moare, rămâne singur, dar dacă moare, aduce rod mult» (In 12,24). Cei care vor să își facă rodnică viața trebuie să facă alegeri de viață în orizontul unei angajări care cere jertfă, inclusiv jertfa vieții. […] Calea parcursă de Divinul Învățător este aceeași pe care trebuie să o parcurgă orice discipol”, a mai spus Cardinalul la predica Sfintei Liturghii. (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România)