Papa Francisc: Dreptatea și pacea sunt inseparabile
04.02.2019, Abu Dhabi (Catholica) - În cadrul unei întâlniri interreligioase în Abu Dhabi, în ziua de luni, 4 februarie 2019, Papa Francisc a spus că pentru ca pacea să înflorească între religii, trebuie să fie dreptate și respect pentru demnitatea și libertatea umană. „Dreptatea este a doua aripă a păcii… Așadar nimeni nu poate să creadă în Dumnezeu și să nu încerce să trăiască dreptatea cu toți, conform regulii de aur: ‘Tot ce vreți ca oamenii să facă pentru voi, faceți și voi pentru ei, căci aceasta este Legea și Profeții'”, a spus Sfântul Părinte. „Pacea și dreptatea sunt inseparabile!”
Vorbind la Memorialul Fondatorului din Abu Dhabi, care îl comemorează pe fondatorul și primul președinte al Emiratelor Arabe Unite, Zayed bin Sultan Al Nahyan, Papa a subliniat că este sarcina religiilor să promoveze demnitatea umană, în special pentru cei mai mici și mai săraci. Religiile trebuie „să vegheze ca sentinele de fraternitate în noaptea conflictelor, să fie referințe vigilente pentru ca omenirea să nu închidă ochii în fața nedreptăților și să nu se resemneze niciodată în fața prea multelor drame ale lumii”.
Această fraternitate umană „cere de la noi, reprezentanți ai religiilor, obligația de a elimina orice nuanță de aprobare din cuvântul război. Să o redăm cruzimii sale mizerabile. Sub ochii noștri sunt consecințele sale nefaste… Împreună, frați în unica familie umană voită de Dumnezeu, să ne angajăm împotriva logicii puterii armate, împotriva monetizării relațiilor, a armării granițelor, a ridicării de ziduri, a oprimării săracilor; la toate acestea să opunem forța dulce a rugăciunii și angajarea zilnică în dialog.”
Papa Francisc, primul Papă care vizitează Peninsula Arabică, se află în Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, în perioada 3-5 februarie, pentru a promova dialogul interreligios și a susține minoritatea creștină din țară. Înainte de întâlnirea interreligioasă, a avut o întâlnire de aproximativ 30 de minute cu Consiliul Musulman al Bătrânilor. A vizitat apoi Marea Moschee a orașului, împreună cu Marele Imam de la al-Azhar, Ahmed el-Tayeb, înainte de a aduce un omagiu la mormântul fondatorului Zayed.
La întâlnirea interreligioasă, Papa a lăudat întâlnirea din luna noiembrie a anului trecut, prima a Forumului Alianței Interreligioase pentru Comunități mai Sigure, pe tema demnității copilului în lumea digitală. „Mulțumesc tuturor liderilor care se angajează în acest domeniu și asigur sprijinul, solidaritatea și participarea mea și a Bisericii Catolice pentru această cauză foarte importantă a protecției minorilor în toate formele sale”. Reflectând asupra dialogului interreligios, a spus că punctul de plecare „este să recunoaștem că Dumnezeu este la originea unicei familii umane. El, Creatorul a toate și al tuturor, vrea ca să trăim ca frați și surori, locuind în casa comună a creației pe care El ne-a dăruit-o”.
„Nu poate fi onorat Creatorul fără a păstra sacralitatea fiecărei persoane și a fiecărei vieți umane: fiecare este la fel de prețios în ochii lui Dumnezeu. Pentru că El nu privește la familia umană cu o privire de preferință care exclude, ci cu o privire de bunăvoință care include. De aceea, a recunoaște fiecărei ființe umane aceleași drepturi înseamnă a glorifica Numele lui Dumnezeu pe pământ. Așadar, în numele lui Dumnezeu Creatorul trebuie condamnată fără ezitare orice formă de violență, pentru că este o profanare gravă a Numelui lui Dumnezeu a-l folosi pentru a justifica ura și violența împotriva fratelui. Nu există violență care să poată fi justificată religios.”
O parte importantă a unui dialog eficient și a fraternității umane este rugăciunea, care „purifică inima de la concentrarea pe sine însăși. Rugăciunea făcută cu inima este reconstituitoare de fraternitate”. Pontiful a mai subliniat: „Cât privește viitorul dialogului interreligios, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne rugăm. Și să ne rugăm unii pentru alții: suntem frați! Fără Domnul, nimic nu este posibil; cu El, totul devine posibil! Fie ca rugăciunea noastră – fiecare după propria tradiție – să poată adera pe deplin la voința lui Dumnezeu, care dorește ca toți oamenii să se recunoască frați și să trăiască precum frații, formând marea familie umană în armonia diversităților”. (Hannah Brockhaus pentru Catholic News Agency)