Papa Francisc despre EAU și despre abuzarea călugărițelor
07.02.2019, Vatican (Catholica) - Emiratele Arabe Unite l-au impresionat pe Papa: din câte popoare sunt primiți oameni acolo; educația copiilor orientată spre viitor; preocuparea pentru apă; gândirea unui plan secund după ce petrolul se va termina; și nu în ultimul rând religiozitatea: „islamul este un islam deschis, nu închis, al dialogului, un islam al fraternității și al păcii”. Afirmațiile au fost făcute de Papa Francisc la întoarcerea din Emirate, marți, la conferința de presă susținută în avion.
Întrebat despre documentul semnat cu marele imam de al-Azhar, Pontiful l-a apărat spunând: „documentul nu s-a depărtat nici un milimetrul de Conciliul Vatican II. Chiar este citat, de câteva ori. Documentul a fost făcut în spiritul Conciliului Vatican II.” A subliniat că a fost văzut de teologi, inclusiv de teologul Casei Pontificale. Și a completat: „am auzit de la unii musulmani că va fi studiat în universități, cel puțin la Al-Azhar cu siguranță, și în școli. Studiat, nu impus.” Documentul a apărut în urma unor îndelungi reflecții și rugăciuni. „Dacă noi cei care credem nu suntem capabili să ne dăm mâna, să ne îmbrățișăm, să ne sărutăm și chiar să ne rugăm, credința noastră va fi învinsă. Acest document se naște din credința în Dumnezeu, care este Tată al tuturor și Tată al păcii și condamnă orice distrugere, orice terorism, de la primul terorism din istorie care este cel al lui Cain. Este un document care s-a dezvoltat în aproape un an, dus, întors, rugăciuni… Dar a rămas așa să se formeze, pentru a nu se naște copilul înainte de vreme, pentru ca să devină matur.”
Jurnaliștii s-au interesat și de posibilitatea intervenției Papei Francisc ca mediator în conflictul din Venezuela. Un jurnalist spaniol a amintit de o implicare a unui predecesor al său. „Medierea dintre Argentina și Chile a fost cu adevărat un act curajos al Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, care a evitat un război, ce era iminent”, a admis Pontiful. Și-a exprimat disponibilitatea pentru o mediere în Venezuela dacă va fi cerută de cele două părți. „Noi suntem mereu dispuși. Este același lucru ca atunci când oamenii merg la paroh pentru că este o problemă între soț și soție. Vine unul, și se spune: ‘Dar cealaltă parte vine sau nu vine? Vrea sau nu vrea?’ Mereu ambele părți, acesta este secretul. Și pentru țări, aceasta este o condiție asupra căreia țările trebuie să se gândească înainte de a cere o facilitare sau prezența unui observator sau o mediere. Ambele părți, mereu.”
Ultimul răspuns l-a dat unei jurnaliste de la Associated Press, care a ridicat problema specifică a abuzurilor sexuale comise de clerici asupra unor femeilor consacrate. Papa a admis: „Este adevărat, în Biserică au existat clerici care au făcut aceasta; în unele culturi este un pic mai puternic decât în altele; nu este un lucru pe care-l fac toți, dar au existat preoți și chiar Episcopi care au făcut așa ceva. Și cred că se mai face.” După ce și-a exprimat angajamentul de a face mai mult la acest capitol, a explicat că problema are un istoric, dând concret câteva detalii despre lupta predecesorului său imediat, Papa Benedict al XVI-lea, pe același front. „Rugați-vă ca să putem merge înainte. Eu vreau să merg înainte”, a spus el la final.