Întâlnirea familiilor în Timișoara-Iosefin

03.04.2019, Timișoara (Catholica) - În cadrul exercițiilor spirituale în limba română, parohia romano-catolică Timișoara-Iosefin a găzduit în data de 30 martie 2019 întâlnirea pentru familii ce a avut ca temă: „Căsătoria – bucurie sau necaz?” În meditația sa despre căsătorie și familie, pr. Ovidiu Cozmuța, paroh greco-catolic în Oravița și coordonator al exercițiilor, a pornit de la cel mai bun exemplu de familie pe care ni-l oferă Evanghelia și anume familia compusă din Maria, Iosif și Isus. Obișnuiam să cred că pentru Iosif și Maria lucrurile au fost ușoare deoarece la bază stătea voința lui Dumnezeu, uitând eu că cei doi au fost și ei oameni, cu fricile și nesiguranțele lor, exact ca și noi, acum. Oare ce trăiri avea Maria, fecioară fiind, la gândul că în ea s-a zămislit un copil pe care urma să îl aducă pe lume? Dar Iosif ce trăiri avea la gândul că logodnica sa urma să aducă pe lume un copil ce nu era al lui?
De unde au primit curaj și îmbărbătare pentru a duce la bun sfârșit misiunea încredințată de Dumnezeu? Chiar de la El. Mariei i se arată îngerul Gabriel care îi spune: „Nu te teme, Marie, căci ai aflat har de la Dumnezeu”. Tot îngerul Domnului i se arată și lui Iosif și îi spune să nu se teamă a lua pe Maria, căci ceea ce se zămislise în ea era de la Duhul Sfânt. Ce putem noi învăța de aici? Să nu ne temem și să fim convinși de faptul că în spatele unei presupuse dezamăgiri stau roade de la Duhul Sfânt.
Concret, pentru a putea vedea cum se aplică aceste învățături în viața de familie, împărțiți în grupuri mici, participanții au discutat pe marginea a două întrebări profunde: „Dialogurile cu mesagerii Domnului care ne tulbură. Vorbesc despre problema mea cu vreun mesager al Domnului, sau mă descurc eu?” și „Dacă ești drept până la capăt, atunci vei lua vina asupra ta… Așa este în familia mea?” Prin mărturii, câteva persoane au spus că le este greu să își dea seama când le vorbește Domnul sau prin cine le vorbește. De multe ori, mesagerul poate fi un alt membru al familiei, un preot, un cunoscut sau chiar o situație. În liniște, prin rugăciune și cu credință, să nu ne temem, căci dacă vorbim cu mesagerul vom afla har.
Și în familie suntem tentați să ne apărăm dreptatea cu argumente. Cum putem să fim umili și să luăm vina asupra noastră asemenea lui Iosif care „nevrând s-o vădească pe Maria a voit s-o lase pe ascuns”, era dispus să își asume vina până la capăt? Pot eu urma exemplul lui Iosif în viața de familie? Pot spune că ceea ce în prima fază părea un pasaj simplu din Evanghelie s-a transformat într-o meditație profundă în urma căreia am rămas cu multe gânduri, trăiri dar și învățăminte: dezamăgirea mea (ca și a lui Iosif), teama mea, anunța venirea roadelor Duhului; să fim atenți la prețul pe care trebuie să îl plătim pentru bucuriile noastre, căci orice bucurie are un preț; să nu ne temem, dacă vorbim cu mesagerul vom afla har, sau altfel spus, în spatele dezamăgirii noastre vom descoperi bucurie; să avem curajul să spunem „Doamne, facă-se voia Ta”. (Mihaela Penteșescu pentru Gerhardus.ro)