Papa Francisc le scrie catolicilor germani să se concentreze pe evanghelizare
01.07.2019, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a transmis sâmbătă o scrisoare de 28 de pagini catolici din Germania, chemând la o orientare a eforturilor pe evanghelizare în fața „eroziunii” și „declinului credinței” în această țară. „Evanghelizarea trebuie să fie criteriul-ghid al nostru prin excelență asupra căruia să discernem toate mișcările pe care suntem chemați să le facem ca o comunitate eclezială; evanghelizarea constituie misiunea esențială a Bisericii”, scrie el în textul apărut pe 29 iunie 2019.
„Provocările actuale, precum și răspunsurile pe care le dăm, cer un proces lung de maturizare și de cooperare a întregului popor”, spune Sfântul Părinte, subliniind că „a căuta rezultate imediate” poate avea consecințe „rapide și mediatice, dar efemere, deoarece nu corespund vocației noastre”. În scrisoare se amintește despre „drumul sinodal” anunțat de Cardinalul Reinhard Marx. „Păstorii voștri au sugerat o drum sinodal. Ce înseamnă concret și cum se va desfășura este ceva ce este cu siguranță încă în vedere”, spune el. Conferința Episcopală Germană a anunțat în martie că celibatul preoțesc, învățătura Bisericii despre morala sexuală și reducerea puterii clericilor vor fi subiectele unui „drum sinodal”.
„Sinodalitatea presupune și cere acțiunea Duhului Sfânt”, spune Papa în scrisoare. Avertizează apoi că, chiar și „implicați în reflecții serioase și inevitabile, se poate cădea în ispite subtile cărora consider că este necesar să le acordați o atenție și grijă deosebită, deoarece, departe de a ne ajuta să mergem împreună, ne vor păstra agățați și instalați în schemele și mecanismele care ajung să denatureze sau să limiteze misiunea noastră; și, în plus, dacă nu suntem conștienți de ele, vom putea ajunge să ne învârtim în jurul unui joc complicat de argumentări, discursuri și rezoluții care nu fac altceva decât să ne distanțeze de contactul real și zilnic cu poporul credincios al Domnului.”
Suveranul Pontif a amintit îngrijorările exprimate de Episcopii germani la ultima vizită ad limina, din noiembrie 2015, când subliniau lipsa de participare a catolicilor din Germania. I-a provocată pe Episcopi la o „convertire pastorală” și a avertizat împotriva „centralizării excesive”. „A asuma și a suferi situația actuală nu înseamnă pasivitate sau resemnare și cu atât mai puțin neglijență, dimpotrivă presupune o invitație de a intra în contact cu ceea ce este necrozat în noi și în comunitățile noastre și trebuie să fie evanghelizat și vizitat de Domnul. Iar acest lucru necesită curaj, deoarece ceea ce avem nevoie este mult mai mult decât o schimbare structurală, organizațională sau funcțională.” Apoi a mai spus: „una dintre primele și marile ispite de la nivelul eclezial era aceea de a crede că soluțiile la problemele prezente și viitoare ar proveni exclusiv din reforme pur structurale, organice sau birocratice însă care, la sfârșitul zilei, nu vor atinge deloc nucleele vitale care necesită atenție.”
Biserica din Germania a fost implicată în tot felul de controverse în ultima vreme, unele conducând la tensiuni cu Vaticanul, precum practica împărtășirii protestanților căsătoriți cu catolici – o practică oficială în câteva Dieceze germane – alături de practica împărtășirii catolicilor divorțați și recăsătoriți. Conform unui studiu recent publicat de Universitatea din Freiburg, numărul catolicilor germani se va înjumătăți până în 2060. „Procesul de schimbare care urmează nu poate să răspundă exclusiv factorilor externi și nevoilor, precum declinul nașterilor și îmbătrânirea comunităților”, spune Papa. „Adevărata transformare răspunde și cere exigențe care se nasc din faptul că suntem credincioși și din propria dinamică evanghelizatoare a Bisericii; un astfel de proces cere convertirea pastorală.”
„Dragi frați și surori”, scrie Sfântul Părinte la final, „știu despre perseverența voastră și despre ceea ce ați suferit și suferiți fără a vă descuraja pentru numele Domnului; știu, de asemenea, despre dorința și voința voastră de a reînsufleți eclezial prima iubire cu puterea Duhului, care nu rupe trestia frântă nici nu stinge fitilul care fumegă […]. Vreau să merg și să merg alături de voi cu certitudinea că, dacă Domnul ne-a considerat vrednici să trăim acest ceas, nu a făcut aceasta pentru a ne face de râs sau a ne paraliza în fața provocărilor, ci pentru a lăsa ca al său Cuvânt încă o dată să provoace și să aprindă inima așa cum a făcut cu părinții voștri.”