PF Sviatoslav: Papa vrea ca BGCU să se dezvolte și să înflorească
08.07.2019, Roma (Catholica) - Într-o conferință de presă ce a avut loc luni, Arhiepiscop major Sviatoslav Șevciuc, capul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene (BGCU), a afirmat că întâlnirea de două zile cu Papa Francisc și liderii Curiei Romane a reprezentat „o nouă metodologie” pentru relațiile dintre Sfântul Scaun și Bisericile Răsăritene „sui iuris”. Întâlnirea fără precedent a fost convocată de Pontif cu intenția de a transmite apropierea sa față de Biserica Ucraineană.
Liderul ucrainean a spus că întâlnirea „a arătat sprijinul Papei pentru BGCU; a confirmat apropierea sa față de Biserica noastră, iar prin aceasta, apropierea Sfântului Părinte față de toți ucrainenii ce suferă din cauza războiului”. A subliniat că Papa a fost prezent în cele două zile de întâlnire. Principalul scop al întâlnirii, a spus Arhiepiscopul major, a fost să analizeze întrebarea: cum se pot crea condițiile necesare pentru dezvoltarea Bisericii? Întrebarea, a explicat el, apare din respingerea metodei așa-numite „uniatistă” ca mijloc de realizare „a comuniunii depline și vizibile a Bisericii lui Cristos”.
Arhiepiscopul Sviatoslav a spus că răspunsul Papei la întrebare, nu doar pentru BGCU, ci și pentru alte Biserici Răsăritene, a fost foarte clar, elocvent și simbolic: „Papa dorește ca Biserica noastră, dar și celelalte Biserici Catolice Răsăritene, să se dezvolte și să înflorească”. A subliniat apoi că la eveniment au participat și Mitropoliți ucraineni din toată lumea, reprezentând „globalitatea” Bisericii. Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, a spus că Episcopii l-au invitat pe Papa în Ucraina, cu speranța că o vizită papală ar putea contribui la sfârșitul războiului din estul țării. Răspunsul Sfântului Părinte a fost că va reflecta.
Prelatul a oferit detalii despre starea din zona de război, unde situația se menține gravă de cinci ani și se prefigurează o reală criză umanitară. Parohiile greco-catolice de acolo au rămas deschise, oferind o mărturie de speranță. Preoții de acolo nu pot face foarte mult, a spus Arhiepiscopul Major, „dar prezența lor între oameni e o dovadă că Dumnezeu nu i-a abandonat”. A avertizat apoi că „în câteva luni vom avea o catastrofă ecologică, deoarece aproape patru milioane de oameni nu vor mai avea acces la apă potabilă”. Întrebat despre posibilitatea recunoașterii BGCU ca Patriarhie, PF Sviatoslav a spus că ei sunt deja „ca o Patriarhie”, dar nu a dat de înțeles despre o decizie sau o discuție cu Sfântul Scaun în acest sens.
În contextul alegerilor prezidențiale recente și ale celor parlamentare apropiate, Arhiepiscopul Major a spus că BGCU a făcut apel pentru instituții „mai eficiente”, care să lucreze în favoarea celor săraci și lipsiți de apărare. A subliniat valorile importante promovate de învățătura socială catolică, în special demnitatea persoanei umane, binele comun, solidaritatea și subsidiaritatea. Și-a exprimat îngrijorarea privitor la numărul mare de ucraineni ce emigrează din țară an de an, cerând investiții în Ucraina pentru crearea de noi locuri de muncă. Prelatul și-a mai exprimat speranța că această „nouă metodologie” va fi continuată în viitor, atât pentru BGCU cât și pentru alte Biserici Catolice Răsăritene, ca mijloc de încurajare a identității și misiunii lor.