Mii se militanți pro-life în marș în Irlanda
09.07.2019, Dublin (Catholica) - Circa 10.000 de susținători ai mișcării pro-life au participat la primul marș major din Irlanda după implementarea unei noi legislații privind avortul, legislație considerată permisivă. Vorbitorii de la eveniment au subliniat hotărârea de a se continua eforturile pentru ca drepturile copiilor nenăscuți să fie din nou garantate. „Tema marșului a fost ‘Apărăm viața’, deoarece nici un vot, nici un document legislativ, nici un referendum nu poate să facă avortul corect”, se spune într-un document al organizatorilor. „Am fost bucuroși să vedem persoane de toate vârstele și din toate categoriile răspunzând la această chemare.” Evenimentul din 6 iulie a fost organizat de Institutul pentru Viață, Viața e Prețioasă și Pavăza Tinerilor, cu sprijinul a peste 30 de grupuri pro-life locale.
Constituția Irlandei a fost amendată în 1983 pentru a adăuga o prevedere pro-life ce recunoștea dreptul la viață al nenăscutului ca egal cu dreptul la viață al mamei. Aproximativ 67% dintre irlandezi au aprobat amendamentul. La referendumul din 25 mai 2018, peste 66% dintre votanți au respins această protecție legală. Legislatorii irlandezi au introdus apoi o legislație care permite avortul. Niamh Uí Bhriain, purtător de cuvânt pentru Institutul pentru Viață, a spus pe 6 iulie că militanții pro-life „vor inversa ce s-a întâmplat în mai anul trecut”, adăugând că „poate am pierdut ultimul referendum, dar nu suntem învinși”.
Arhiepiscopul Eamon Martin de Armagh, Primatul întregii Irlande, a spus presei că marșul dorește să exprime solidaritatea cu cei care cred că sarcinile înseamnă două vieți: „viața mamei și a copilului ei nenăscut – și ambele au nevoie de iubire, respect și protecție”. „Am participat la marș deoarece cred că rămâne la fel de important ca întotdeauna să afirmăm sacralitatea tuturor vieților umane. Luarea directă și intenționată a vieții unei persoane inocente este mereu un rău grav – trebuie să evităm să devenim insensibili la valoarea vieții umane”, a mai spus el. A cerut să sporească ajutorul dat femeilor vulnerabile, mamelor și taților aflați în situații de criză și „părinților care simt că au luat decizia greșită în avort”.
Legile actuale din Irlanda permit ca avorturile să fie făcute de medici specialiști în primele 9 săptămâni de sarcină, iar în spitale până în 12 săptămâni. Mai apoi, se admite doar „în circumstanțe excepționale”. Majoritatea avorturilor se fac gratuit, pe cheltuiala statului. Minorele pot avea acces la avort fără să fie necesar consimțământul părinților. Medicii care nu vor să facă avort trebuie să trimită femeile la medici care sunt dispuși.