Hramul Mănăstirii „Sfânta Macrina” – seară de rugăciune și har

27.07.2019, Cluj (Catholica) - O seară pregătitoare de rugăciune, sâmbătă 27 iulie 2019, a deschis programul serbării hramului Mănăstirii „Sfânta Macrina” a Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) – Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, sărbătoare care va culmina cu Sfânta Liturghie Arhierească de duminică 28 iulie 2019.
Au fost de față la aceste momente de comuniune și har, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu și noua Superioară generală OSBM, Mc. Marcela – Emilia Runcan, care s-a aflat în această mănăstire ca Superioară provincială și acum este la începutul perioadei de șase ani în care va coordona Ordinul internațional OSBM, o demnitate care „face cinste țării noastre” – cum a menționat PS Florentin. S-au unit în rugăciune cu surorile OSBM și cu credincioșii apropiați mănăstirii, între care membrele Ordinului terțiar OSBM, pr. Călin Bot, Vicar general eparhial, pr. capelan OSBM Ioan Pop, consilier eparhial, ierom. Laurian Daboc, Superior provincial OSBM, călugări OSBM și surori din Congregația Maicii Domnului.
Programul, desfășurat în biserica mănăstirii de pe str. Crizantemelor, Cluj-Napoca, a cuprins slujba Vecerniei urmată de rugăciunea Paraclisul Maicii Domnului. După rugăciune, Preasfinția Sa Florentin a prezentat câteva aspecte ale vieții patroanei acestei mănăstiri, sora Sfântului Vasile cel Mare. Sfânta Macrina (327-379) a trăit în sec. al IV-lea al Bisericii creștine, când prin Edictul de la Milano s-a dat libertate Bisericii și tradiția de masă a practicării creștinismului a început să fie lipsită de zelul trăirii credinței. Prin viața de asceză, rugăciune, prin practica milostivirii – a arătat Ierarhul de Cluj-Gherla – Sfânta Macrina a devenit în acea perioadă un far luminos, un model de sfințenie pentru propria familie, pentru timpul său, până în zilele noastre. După moartea logodnicului pe care îl aleseseră părinții pentru ea, Sfânta Macrina s-a retras și a întemeiat o comunitate de rugăciune pentru a putea trăi mai aproape de Dumnezeu. Comunitatea întemeiată de Sfânta Macrina a fost un exemplu al monahismului timpuriu feminin. În această comunitate, bazată pe rugăciune, pe cunoașterea Sfintei Scripturi, pe trăirea profundă a credinței, se va afla și mama sa, și nobili, și servitori, fără a face deosebire între clasele sociale într-o perioadă de sclavagism. Preasfinția Sa a încheiat printr-o povestioară despre prezența și intervenția până la miracol, în viața celor ce cred, a Preasfintei Fecioare Maria.
În continuare, copiii familiei care a compus Imnul Episcopilor Martiri – intonat solemn la Blaj cu ocazia Beatificării celor 7 Ierarhi greco-catolici, în prezența Sfântului Părinte -, Benedict, Camelia și Francisc Opreanu, au prezentat un miniconcert instrumental înălțând sufletele la Cer în acorduri îngerești. Într-un scurt cuvânt de mulțumire, la încheiere, capelanul OSBM, pr. Ioan Pop, i-a prezentat în câteva cuvinte pe tinerii protagoniști, întrebându-se în uimirea și încântarea momentului: „Oare cum va fi în Rai dacă Dumnezeu permite, aici, în viața noastră, astfel de momente în care iată-ne cu sufletele alături de Domnul”. A mulțumit cu căldură, în numele tuturor celor prezenți, atât celor trei copii, cât și părinților lor care i-au însoțit și îndrumat îndeaproape.