Proiectul Engage: Schimb de experiență AC România – AC Malta

30.08.2019, România (Catholica) - În perioada 14-25 august 2019, în Malta, s-a desfășurat proiectul Engage, proiect finanțat prin Programul Erasmus+, destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani. Au participat în total 30 de tineri din România și Malta, implicați în Acțiunea Catolică, care, împreună, au făcut o călătorie în timp prin istoria Maltei, observând evoluția și importanța drepturilor omului în timp. Astfel, proiectul a avut ca scop încurajarea participanților în ceea ce privește luarea inițiativei în comunitate, și responsabilizarea lor în misiunea de cetățeni.
În prima zi, după o serie de activități de cunoaștere, tinerii au fost împărțiți pe grupe, iar fiecărei grupe i s-a încredințat o perioadă istorică pentru care avea să pregătească o prezentare. În a doua zi, după prezentarea grupei responsabile de perioada Neolitică, s-au vizitat templele „Hagar qim” și „Imnajadra”, care datează din acea perioadă. Apoi, participanții au fost provocați să se gândească și să deseneze pe o tăbliță din ipsos, cu un cui, ce înseamnă comunitatea pentru ei, așa cum oamenii preistorici scriau mesaje pe pereți, pentru a rămâne acolo veșnic.
Pentru a aprofunda perioada în care Malta a fost sub stăpânirea Imperiului Roman, participanții au vizitat în a treia zi orașul Mdina și catacombele Sfântului Apostol Paul, urmând ca seara, în jurul orei 23:00, să pornească într-o drumeție de aproape cinci ore, care i-a purtat spre Golful Sfântului Paul, unde s-au bucurat de răsărit și au celebrat Sfânta Liturghie, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru tot ce le-a oferit. După o pauză de odihnă binemeritată, tinerii au participat la o activitate, care totodată i-a ajutat să își antreneze spiritul de echipă și să conștientizeze faptul că, oricine are un rol important în comunitatea din care face parte.
În dimineața zilei a cincea, echipe de câte 6 participanți au pornit spre câteva sate din împrejurime cu scopul de a vorbi cu localnicii și de a-i întreba cu ce cred ei ca ajută comunitatea. Apoi, grupurile s-au retras la „Palazz tal inquisitur”, unde au discutat despre situațiile delicate privind respectarea sau nerespectarea drepturilor omului. Ziua a șasea a început cu Sfânta Liturghie, celebrată la Catedrala „Sfântul Ioan” din Valletta și a continuat cu vizitarea fortului „Saint Elmo”, unde s-a desfășurat o activitate despre viața în timpul atacurilor otomane și despre valorile morale esențiale din viața noastră pe care le trăim în comunitate. Apoi, participanții s-au bucurat de mare și de soare pe plaja Mellieha. În ziua a șaptea atenția a fost îndreptată spre dreptul fiecărui om de a avea o familie. Astfel, după o discuție despre rolul familiei în perioada războiului și despre provocările și oportunitățile care apar odată cu întemeierea unei familii în zilele noastre, tinerii și-au petrecut după-amiaza în familiile participanților maltezi, bucurându-se de o atmosferă primitoare.
Provocarea zilei a opta pentru participanți a fost ca, împărțiți pe naționalități, să scrie și să prezinte o poveste care sa aibă ca personaj principal un cetățean al țării lor, născut într-o anumită perioadă, și care să surprindă condițiile de trai din acea perioadă. A urmat o discuție despre Uniunea Europeană și despre drepturile pe care le are fiecare cetățean al acesteia. Ziua s-a încheiată cu o plimbare în orașul Mdina. Ziua a noua a fost dedicată pregătirii pentru seara tradițională, activitate care le-a dat șansa participanților să prezinte oamenilor din comunitatea catolică „Iklin” câteva specialități culinare specifice țării lor, dansuri și costume tradiționale. În ultima zi, tinerii au completati YouthPass-ului, certificatul pe care l-a primit fiecare participant, în urma acestui proiect. Activitățile s-au încheiat cu o serată pe barcă, la Laguna Albastră.
Tinerii s-au întors la casele lor cu ochii în lacrimi, din cauza dureroasei despărțiri, dar convinși că prieteniile pe care le-au legat în aceste zile vor dăinui pe vecie, și dornici să împărtășească ceea ce au învățat pe parcursul acestui proiect oamenilor din comunitatea din care fac parte.