OWLS 5: Prietenie și multe, multe vise

31.08.2019, Iași (Catholica) - În perioada 18-25 august 2019 s-a desfășurat în România, a V-a întâlnire din cadrul proiectului OWLS, OPPORTUNITY+WILLINGNESS+LEARNING=SUCCESS un proiect rod al parteneriatului între Acțiunea Catolică din Malta, Italia și România. La eveniment au participat și doi tineri din Țara Sfântă – Nazaret implicați în proiectul internațional #weareOne. O parte dintre participanți au ajuns la Cluj, unde au avut ocazia să întâlnească tinerii din ASTRU Cluj și să cunoască mai multe despre oraș, Biserică și realitatea locală a tinerilor. Participanții au călătorit spre Iași, bucurându-se de frumusețile țării noastre. Ajunși la Iași, la Centrul Xaverianum, care a găzduit această activitate, au avut ocazia să se întâlnească cu toți participanții implicați în proiect.
Prima zi a început cu Sfânta Liturghie celebrată de pr. Felix Roca, asistentul spiritual general al ACRO, alături de pr. Reuben Gauci, asistentul spiritual al ŻAK Malta, în capela Centrului Xaverianum din Iași. Au urmat sesiunile introductive: prezentarea proiectului și a programului acestor zile. Dimineața s-a încheiat cu o activitate de cunoaștere, în cadrul căreia au împărtășit experiențele de viață, și în Acțiunea Catolică, mulțumindu-i Domnului la final pentru toate persoanele care le-au călăuzit pașii, dar și pentru persoanele care se lasă călăuzite. Sesiunea de după amiază, coordonată de Codruța Fernea, secretarul general ACRO, a avut ca finalitate creionarea portretelor tinerilor din Acțiunea Catolică, cu vârste cuprinse între 12 și 30 de ani. Discuțiile pe fiecare grupa de vârstă au fost construite în jurul a cinci aspecte: ce gândesc tinerii, ce simt, ce fac, încotro se îndreaptă și pe cine urmează. În cadrul plenarei, participanții au împărtășit concluziile discuțiilor, evidențiindu-se faptul că toți tinerii au mare nevoie să fie însoțiți în parcursul lor de viață, în mod particular liderii și responsabilii, de a căror implicare, dar și mod de viață depinde tipul de model pe care îl oferă celor mai mici. Ziua s-a încheiat cu rugăciunea de seară, urmată de o serată internațională, în cadrul căreia participanții au împărtășit specialități culinare și tradițiile țărilor din care provin.
A doua zi a început cu rugăciunea de dimineață pregătită de participanții italieni care ne-au invitat să vedem lucrurile mici și nesemnificative din viața noastră, dar care sunt așa de importante pentru Dumnezeu. A urmat apoi evaluarea zilei anterioare iar apoi ne-am concentrat asupra proiectelor, schimburilor de tineret și a programului Erasmus+. Coordonați de Codruța Fernea – secretarul general al Acțiunii Catolice din România am aflat mai multe despre ce înseamnă să realizezi un proiect de succes și care sunt ingredientele esențiale. În cursul după-amiezii participanții au avut ocazia să lucreze în mod concret pe trei idei de proiecte și astfel să pună în practică cele învățate în cursul dimineții. Ziua s-a încheiat cu Sfânta Liturghie, urmată de evaluarea zilei și o plimbare prin parcul Copou.
A treia zi, după rugăciunea de dimineață și câteva exerciții de înviorare a urmat o sesiune care ne-a lărgit orizonturile în ceea ce privește oportunitățile de finanțare dar și despre tot ceea ce înseamnă programul Erasmus+ al Uniunii Europene. Participanții au avut ocazia să împărtășească unii altora metodele creative prin care reușesc să strângă banii necesari pentru dezvoltarea activităților la nivel local și diecezan, dar și național. De asemenea, participanții au identificat motivația pentru care ei donează și au explorat modalități prin care pot prezenta Acțiunea Catolică ca un proiect pe care oricine și-ar dori să îl susțină. După-amiaza zilei participanții au avut ocazia să se bucurie de frumusețile orașului Iași într-un tur ghidat condus de unul din participanții români- Gabriel Măriut. Seara, toți participanții au fost la Sfânta Liturghie a hramului Catedralei din Iași „Sfânta Maria Regină” și au avut bucuria să îi salute pe Episcopii Diecezei de Iași, în special pe PS Iosif Păuleț.
Ultima zi a fost dedicată finalizării proiectelor concepute în zilele anterioare și a perfectării acestora ținând cont de toate informațiile și cunoștințele acumulate pe parcursul atelierelor desfășurare în cadrul întâlnirii și a prezentării acestora. A urmat apoi un atelier în cadrul căruia s-au prezentat toate inițiativele la nivel internațional ale Acțiunii Catolice și modul în care tinerii se pot implica. După-amiaza zilei a fost dedicată evaluării. La finalul acesteia, participanții au participat la Sfânta Liturghie, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru tot ceea ce au trăit în aceste zile, pentru prieteniile legate și pentru visele de a construi împreună Acțiunea Catolică.