Hramul bisericii „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Slatina

09.09.2019, Slatina (Catholica) - Sâmbătă, 7 septembrie 2019, credincioșii din Slatina s-au adunat în jurul sfântului altar și, printr-o celebrare solemnă, au sărbătorit hramul bisericii parohiale dedicată nașterii Preasfintei Fecioare Maria. Celebrarea a început la ora 11.00, fiind precedată de recitarea Sfântului Rozariu. Celebrantul Principal a fost pr. Francisc Trefaș – paroh de Târgu Jiu, fiind însoțit de 9 părinți concelebranți.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. dr. Emil Moraru, prodecan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității din București. Părintele a subliniat încă de la început importanța acestei sărbători. Sfânta Fecioară Maria, spunea pr. Emil, este noul Templu prin care Dumnezeu se descoperă omenirii în persoana lui Isus din Nazaret. Preacurata Fecioară devine astfel, într-un mod minunat, chivotul Legii, cea prin care Dumnezeu se revelează lumii întregi. Părintele a vorbit și despre importanța vieții ca dar gratuit ce își găsește logica în iubire, prin dăruire și slujire.
Astfel, viața văzută așa cum Dumnezeu a conceput-o, devine un dar prețios ce nu poate fi sugrumată prin nici un fel de argument. Epoca post modernă uită adesea de rădăcina vieții ca dar încercând să devalorizeze conceptul de viață prin propunerea și susținerea avortului și a eutanasiei. Biserica, încă din Antichitate, a propus memoria acestei sărbători, mai întâi în Orient și mai apoi în Occident, o dată cu pontificatul Papei Sergiu I. Această sărbătoare cinstește memoria nașterii Preacuratei Fecioare Maria, fiind o sărbătoare ce promovează viața ca un dar ce trebuie închinat slujirii lui Dumnezeu și a semenilor. Tocmai prin prisma iubirii și a dăruirii, viața poate fi înțeleasă așa cum Dumnezeu a conceput-o.
Adesea, logica vieții include ideea unei capacități de comuniune în iubire și în slujire, prin dăruire. Viața, trăită astfel, devine o emblemă a creștinului autentic, a mai spus părintele. De fapt, cultura vieții trebuie să fie specifică fiecărui popor și promovată de fiecare om în parte. Biserica condamnă în mod ferm orice tentativă care se opune vieții și care banalizează existența ființei umane. După Sfânta Liturghie, părintele paroh Sergiu-Alin Pal a mulțumit părintelui celebrant, părintelui predicator și celorlalți preoți concelebranți din Decanatul de Craiova, corului, celor trei seminariști prezenți la sărbătoarea hramului, de asemenea întregii comunități pentru implicarea în a da o notă festivă acestei celebrări. Credincioșii au împărtășit momente de comuniune și de bucurie. (Marian Păuleț pentru Angelus.com.ro)