Pr. Olimpiu Todorean, în numele celor hirotoniți acum 25 de ani

09.09.2019, Oradea (Catholica) - „I-am mulțumit acum 25 de ani și îi mulțumim și astăzi Domnului, pentru că a știut să facă din micimea noastră un instrument prețios în mâinile Sale pentru a putea anunța Evanghelia și pentru a putea administra Milostivirea Divină credincioșilor greco-catolici”, a spus pr. Olimpiu Todorean, în numele celor 20 de preoți din Eparhia de Oradea care, pe 8 septembrie a.c., au sărbătorit un sfert de secol de la hirotonirea lor sacerdotală, în cadrul unei Sfinte Liturghii arhierești de mulțumire pentru beatificarea Episcopilor martiri, desfășurată în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea.
La eveniment au luat parte Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buerdía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, PS Virgil Bercea – Episcopul greco-catolic de Oradea, PS László Bocskei – Episcopul romano-catolic de Oradea, PS Sofronie Drincec – Episcopul ortodox de Oradea, reprezentanți ai cultelor din oraș, confrați preoți din întreaga Eparhie, familiile sărbătoriților, prieteni și credincioși, peste 500 de orădeni. În discursul său, pr. Todorean și-a îndreptat atenția cu un gând special spre PS Vasile Hossu, predecesorul actualului Episcop, cel care în 1994 i-a hirotonit pe cei 20 de preoți, în diferite momente ale anului. „Dar în această zi aniversară, adevăratul protagonist pe care îl sărbătorim este Domnul Isus Cristos pentru că, în anul 1994, în vechea Capelă a Episcopiei, din Liceu greco-catolic, pe unii dintre noi sau prin alte parohii pe alții, prin mâinile PS Vasile Hossu, a avut bunătatea de a ne chema să îl servim în Biserica Sa, prin Sacramentul Preoției.”
Pr. Todorean a oferit și câteva informații statistice: „Am plecat pe drumul preoției, în ianuarie 1991, 120 de aspiranți. Am absolvit, în 1994, 73. Au fost hirotoniți înainte de 1994, 11 preoți și, după 1994, alți 21 preoți pentru Eparhia de Oradea. În anul 1994 am fost hirotoniți 23 de preoți. Doi confrați au decedat, iar unul s-a retras.” Și a continuat: „Noi, alături de ceilalți din generația noastră, alături de preoții care au activat în clandestinitate, suntem cei care am redeschis parohiile greco-catolice; am construit biserici, case parohiale și am recuperat din proprietățile bisericii noastre; am secerat ce au semănat alții dar, am și semănat pentru alți secerători care au venit după noi. Putem spune, fără să greșim, că am acționat, în acei ani, la fel ca apostolul Pavel: ocărâți fiind, am binecuvântat, prigoniți fiind, am răbdat, huliți fiind, ne-am rugat. Și am făcut, sub semnul crucii, tot ce am putut noi mai bine.”
Au urmat o serie de mulțumiri: „Îi mulțumim și îl binecuvântăm pe Domnul pentru toți părinții noștri, în primul rând pentru părinții decedați; pentru soțiilor noastre, cei care suntem căsătoriți și pentru copiii noștri. Îi mulțumim și îl binecuvântăm pentru toți credincioșii pe care i-am păstorit și pe care îi vom păstori, fiecare după cât îi va fi dat, în continuare. Îi mulțumim și îl binecuvântăm pe Domnul pentru toți formatorii noștri din anii de studiu dar, și celorlalți formatori care, de-a lungul timpului, ne-au fost alături în acest minister sacerdotal: profesori, preoți și Episcopi. Îi mulțumim și îl binecuvântăm pe Domnul pentru Preasfințitul Virgil care a fost mereu în mijlocul nostru să ne lumineze în momentele întunecate ale vieții de preot. Cu cuvinte părintești, cu sfaturi dure, uneori, dar mereu fraterne. Îi mulțumim și îl binecuvântăm pe Domnul pentru că ne-a învrednicit să celebrăm azi împreună cu PS Virgil, în această zi semnificativă pentru Preasfinția Sa – aniversarea a 25 de ani de episcopat – împreună cu Nunțiul Apostolic, Mons. Miguel Maury Buendia, cu PS László Bocskei și cu dumneavoastră, această Sfântă Liturghie. Nu în ultimul rând, îi mulțumim și îl binecuvântăm pe Domnul, pentru Fericiții Episcopi martiri, celebrând această Liturghie de mulțumire pentru beatificarea lor și pentru că au fost un exemplu și un far călăuzitor în formarea și misiunea noastră.”