Hramul bisericii „Sfânta Maria a Harurilor” – Bărăția
11.09.2019, București (Catholica) - Duminică, 8 septembrie 2019, în sărbătoarea Nașterii Preasfintei Fecioare Maria, a avut loc sărbătorirea hramului bisericii „Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția) din București. În cadrul Liturghiei Solemne de la ora 11.00, când biserica era deja arhiplină, paisprezece preoți au pășit spre Sfântul Altar pentru a-i aduce mulțumire Maicii Domnului, cu prilejul zilei Sale de naștere. Celebrarea a fost prezidată de Preasfințitul Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, care a acceptat și de această dată să fie în mijlocul comunității acestei parohii.
În cadrul celor trei zile prefestive, precum și-n cadrul Sfintei Liturghii a Hramului, cuvântul de învățătură a fost prezentat de pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din București. În prima zi de pregătire, părintele a scos în evidență importanța răbdării, una dintre calitățile esențiale ale Fecioarei Maria. A doua zi, subiectul meditației a fost maternitatea, cum să devenim toți mame ale lui Isus. Cu alte cuvinte, cum să fim dătători de Cristos în viața de zi cu zi; cum să contribuim în a aduce rod bogat din viața noastră, în viața aproapelui nostru. Prezentarea celei de-a treia zi s-a axat pe calitățile unei mame; blândețea, duioșia, gingășia etc, însușiri pe care ar trebui să ni le atribuim fiecare dintre noi în relația cu propria persoană, dar mai ales în interacțiunea cu cel de lângă noi. În ziua hramului, pr. Dancă a predicat și în cadrul Liturghiei (în limba maghiară) de la ora 9.00, unde a scos în evidență importanța imitării calităților materne ale Mamei Cerești. Mai apoi, la Liturghia Solemnă, temele abordate s-au centrat pe virtutea iertării și a importanței de a o cinsti pe Maica Domnului. Ca o concluzie, prin toate aceste învățături, pr. Dancă a voit să expună modalități prin care putem deveni Cristofori în ziua și-n lumea de astăzi.
Spre finalul Liturghiei, pr. paroh Cristinel Țâmpu, a adresat mulțumiri Domnului, pentru faptul că a creat o făptură atât de minunată, în persoana Fecioarei Maria pe care a dat-o lumii ca mamă și mijlocitoare a tuturor harurilor cerești. Mai apoi, părintele a adresat mulțumiri Preasfințitului, tuturor preoților concelebranți, corului, ministranților, tuturor celor care au trecut pragul bisericii în aceste zile, precum și acelor credincioși care s-au implicat cu sârguință în organizarea acestei sărbători. Conform cuvintelor de încheiere rostite de părintele paroh, acesta a subliniat faptul că parohia „Sfânta Maria a Harurilor” este onorată și privilegiată să o aibă ca patroană, ocrotitoare și mijlocitoare pe Fecioara Maria. De altfel, este convins că binecuvântarea Mamei Bisericii a ocrotit de-a lungul vremii această biserică, această comunitate parohială.
„Prin nașterea Mariei, viața fiecăruia dintre noi, dacă e privită cu ochii credinței, își găsește scopul și rostul, țelul și drumul pe care trebuie să îl parcurgă în Misiunea încredințată. Chiar dacă am primit vocații diferite, slujiri sau haruri, ceea ce contează în fața lui Dumnezeu, e modul în care am folosit tot ceea ce ni s-a dat. Cel mai neînsemnat om în ochii celorlalți, în această viață pământească, este cel mai prețios în ochii lui Dumnezeu, mai ales dacă-și trăiește viața cu generozitate și slujire față de Cristos, iar prin această prismă, față de aproapele. Viața Sfintei Fecioare Maria ar trebui să ne fie un itinerar zilnic. Să ascultăm și noi asemenea Ei, să spunem un – DA – fiecărei zile, cu tot ceea ce aduce aceasta. Să fim încrezători în ceea ce Domnul ne-a pregătit pentru fiecare zi în parte, chiar dacă lucrurile nu se întâmplă conform dorințelor noastre. Să încercăm să privim, să ascultăm, să avem răbdare și să fim umili, asemenea Maicii Domnului”, a conchis părintele paroh. După Sfânta Liturghie, toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească. (parohia „Sfânta Maria a Harurilor” – Bărăția, pentru Angelus.com.ro)