Papa către medici: respingeți tentația sprijinirii sinuciderii și eutanasiei
20.09.2019, Vatican (Catholica) - Papa Francisc le-a cerut vineri medicilor să respingă tentația de a asista și sprijini sinuciderea și eutanasia, amintindu-le de jurământul hipocratic, care le cere să se angajeze la respectarea absolută a vieții umane și a sacralității ei. „Medicina, prin definiție, este un serviciu pus în slujba vieții umane, care implică o referință esențială și indispensabilă la persoană în totalitatea ei, spirituală și materială, în dimensiunea ei individuală și socială”. „Prin urmare, medicina este în slujba omului, a omului întreg, a fiecărui om”, a spus Sfântul Părinte în fața celor aproximativ 350 de reprezentanți ai Federației Naționale a Ordinelor Chirurgilor și Dentiștilor din Italia, cu care s-a întâlnit pe 20 septembrie în Vatican.
Pontiful le-a spus că boala nu este un simplu fapt clinic, restricționat la medicamentație, ci include starea unei persoane, a bolnavului. În această viziune umană, a spus el, medicii sunt chemați să aibă un raport cu pacientul, ținând cont de unicitatea lui ca persoană care are o boală și nu doar privind cazul particular de boală pe care o are pacientul. Acesta este motivul pentru care este important ca „medicul să nu piardă din vedere unicitatea fiecărui pacient, cu demnitatea și fragilitatea lui”. „Omul trebuie să fie însoțit cu conștiință, inteligență și inimă, în special în cele mai grave situații.”
„Cu această atitudine”, a spus Papa, „putem și trebuie să respingem tentația, indusă și de schimbările legislative, de a folosi medicamentele pentru a susține o posibilă dorință a bolnavului de a muri, oferind asistență pentru sinucidere sau cauzând direct moartea prin eutanasie”. Sfântul Părinte a spus că acestea sunt modalități pripite de a face față alegerilor care nu sunt, așa cum ar putea părea, o expresie a libertății persoanei, atunci când includ scăparea de pacient ca o posibilitate sau falsa compasiune în fața cererii de a fii ajutat să își grăbească moartea.
În această privință, Papa Francisc a amintit „Noua cartă a lucrătorilor în asistența medicală” a Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sănătății, din Vatican, care spune: „Nu există dreptul de a dispune în mod arbitrar de viața proprie, deci nici un medic nu poate deveni un păzitor al unui drept inexistent”. A amintit și de predecesorul său, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, care a arătat dimensiunea etică intrinsecă și indispensabilă a celor ce îngrijesc sănătatea omului, în baza jurământului hipocratic, potrivit căruia „fiecărui medic i se cere să se angajeze la respectarea absolută a vieții umane și a sacralității ei”.