Papa Francisc: Dreptul canonic, esențial pentru dialogul ecumenic
20.09.2019, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a afirmat joi că dreptul canonic este esențial pentru dialogul ecumenic. „Multe din dialogurile teologice pe care le face Biserica Catolică, îndeosebi cu Bisericile Ortodoxe și cu Bisericile Ortodoxe Orientale, sunt de natură ecleziologică. Deci au și o dimensiune canonică, deoarece ecleziologia se exprimă în instituțiile și în dreptul Bisericilor. Așadar este clar că dreptul canonic nu numai că este un ajutor pentru dialogul ecumenic, ci este o dimensiune esențială a lui. Pe de altă parte, este clar că dialogul ecumenic este și o îmbogățire pentru dreptul canonic.”
Afirmația a fost făcută la audiența acordată Societății pentru Dreptul Canonic Răsăritean, pe 19 septembrie, în Sala Clementina. Întâlnirea a avut loc în contextul aniversării a 50 de ani de existență a societății. Fondatorul ei, pomenit de Sfântul Părinte, a fost pr. Ivan Žužek, preot iezuit slovac, care a trăit între 1924 și 2004. A fost profesor apoi rector (1967-1973) la Institutul Pontifical Oriental din Roma. La înființarea comisiei pentru revizuirea Codului Canonic Răsăritean a fost numit secretarul ei. În 1991 a fost numit consultor în Consiliul Pontifical pentru Interpretarea Textelor Legislative. Vice-președintele Societății, prezent la audiența cu Papa, este chiar Patriarhul ecumenic Bartolomeu I.
În discursul său, Papa Francisc s-a oprit la tema sinodalității. „Sinodalitatea, tradusă în anumite instituții și proceduri ale Bisericii, arată bine dimensiunea ecumenică a dreptului canonic. Pe de o parte, avem posibilitatea de a învăța din experiența sinodală a celorlalte tradiții, în special acelea ale Bisericilor Orientale. Pe de altă parte, este clar că modul în care Biserica Catolică trăiește sinodalitatea e important pentru relațiile sale cu ceilalți creștinii. Este o provocare ecumenică. De fapt, ‘angajarea de a edifica o Biserică sinodală – misiune la care toți suntem chemați, fiecare în rolul pe care Domnul i-l încredințează – este plină de implicații ecumenice'”, a spus Pontiful, citând din discursul la a 50-a aniversare a instituirii Sinodului Episcopilor, din 2015.
Papa și-a încheiat discursul exprimându-și recunoștința pentru munca Societății, „care, sunt sigur de aceasta, va putea să fie de mare ajutor nu numai pentru dezvoltarea dreptului canonic ci mai ales pentru a ne apropia tot mai mult de împlinirea rugăciunii Domnului: ‘Ca toți să fie una, […] pentru ca lumea să creadă’. Asupra Societății voastre invoc binecuvântarea lui Dumnezeu și vă încredințez Fecioarei Maria, pentru ca să vegheze asupra voastră cu afecțiune maternă. Vă asigur de rugăciunea mea și vă cer și vouă să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!”