Papa către presa catolică: Fiți o voce a conștiinței
24.09.2019, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a spus luni unei asociații de agenții de știri catolice italiene să rămână fidelă Magisteriului și să își folosească munca pentru a distinge ce este bine de ce este rău. „Pentru a vă reînnoi armonia cu magisteriul Bisericii, vă îndemn să fiți o voce a conștiinței, a unui jurnalism capabil să distingă binele de rău, alegerile umane de cele inumane”, a spus el pe 23 septembrie.
„Pentru că astăzi există o încâlcitură greu de înțeles și trebuie să ajutați în acest sens. Jurnalistul – care este cronicarul istoriei – este chemat să reconstruiască memoria faptelor, să lucreze pentru coeziunea socială, să spună adevărul cu orice preț.” Sfântul Părinte s-a adresat Uniunii Presei Catolice Italiene pentru a marca a 60-a aniversare. A amintit din statutele organizației că aceasta se descrie drept „o asociație profesională și eclezială, care își găsește inspirația în slujirea persoanei, în Evanghelie și în Magisteriul Bisericii”.
Pontiful a sfătuit presa catolică să aibă curaj și să fie mereu respectuoasă și niciodată arogantă. „Spațiul comunicării are nevoie de cuvinte adevărate în mijlocul atâtor cuvinte goale”, a spus el. „Și în acest sens aveți o mare responsabilitate: cuvintele voastre sunt spuse lumii și o modelează, istoriile voastre pot genera spații de libertate sau de sclavie, de responsabilitate sau de dependență de putere”. Papa a avertizat că ceea ce scrie un jurnalist este uneori trecut prin filtrul „comodității financiare”, iar adevărul este lăsat în urmă pentru „ceea ce nu este adevărat, ceea ce nu este frumos și ceea ce nu este bine”.
În era jurnalismului web, a mai spus Papa, sarcina jurnalistului este de a identifica surse credibile, apoi de a le contextualiza, interpreta și ordona în mod corespunzător. A criticat ideea că un om ar putea muri de frig pe stradă și că așa ceva nu va fi o știre, în timp ce toate agențiile de știri vorbesc despre scăderea bursei cu două puncte. „Nu vă temeți să răsturnați ierarhia știrilor”, a spus el, „pentru a da glas celor care nu au; pentru a spune ‘veștile bune’ care generează prietenie socială: nu a spune basme, ci știri bune și reale.”
Papa Francisc a indicat exemplul Fer. Manuel Lozano Garrido („Lolo”), un jurnalist spaniol care a trăit în vremea războiului spaniol. Beatificat în 2010, a fost primul jurnalist laic care a fost declarat fericit de Biserică, a spus Sfântul Părinte. În ciuda faptului că a trăit cu o boală care l-a obligat să stea într-un scaun cu rotile timp de 28 de ani, Fer. Garrido „nu a încetat să își iubească profesia”, a spus el. „Cu adevărat un exemplu frumos de urmat!”