Episcopii italieni apără crucifixele din școli
03.10.2019, Roma (Catholica) - Conferința Episcopală Italiană a condamnat o propunere a ministrului educației din Italia privind îndepărtarea crucifixelor din clasele școlilor publice. „Cred că școlile trebuie să fie seculare și să permită tuturor culturilor să se exprime”, a spus ministrul educației Lorenzo Fioramonti la o emisiune de radio italiană luni, 30 septembrie. „Nu aș expune nici un simbol in particular.” Îndepărtarea crucifixelor se presupune că ar face sălile de clasă mai „inclusive” pentru cei care nu sunt creștini. Aproximativ 80% dintre italieni se declară catolici.
Fioramonti a mai spus că consideră că sălile de clasă din Italia trebuie să expună hărții ale lumii și fragmente din constituția italiană în locul unui portret al președintelui țării, Sergio Mattarella. Conferința Episcopilor din această țară a condamnat rapid ideea îndepărtării crucifixelor din clase, numind dezbaterea „inutilă”, într-un editorial publicat în ziarul Conferinței Episcopale. Crucifixul, se spune în editorial, nu este menit să despartă, ci este un „simbol al frăției universale” și „una dintre rădăcinile culturale ale civilizației noastre”.
MP Debora Serracchiani, membră a Partidului Democrat de centru-dreapta, a vorbit și ea împotriva propunerii și a îndemnat în schimb guvernele să se concentreze pe probleme reale. „Există atât de multe probleme de rezolvat în școlile noastre înainte de a fi înghițiți de dezbaterea morală pe care o vedem deja”. În 2009, prezența crucifixelor în școli a fost discutată în tribunal, într-un proces care argumenta că acestea încalcă „libertatea gândirii, a conștiinței și a religiei” studenților și profesorilor. Acel caz a ajuns la Curtea Europeană a drepturilor omului, care a stabilit în 2011 că „nimic nu sugerează că autoritățile au fost intolerante cu studenții care credeau în alte religii, cu ne-credincioșii sau cu cei care nu au nici o convingere filozofico-religioasă”.
Judecătorii au concluzionat și că, în timp ce crucifixele sunt „mai presus de toate un simbol religios”, „nu a existat nici o dovadă înaintea tribunalului că afișarea de astfel de simbol pe pereții unei clase ar putea avea vreo influență negativă asupra studenților”. Anul trecut, partidul Liga de dreapta a înaintat o lege care ar face crucifixele obligatorii în clădirile publice. Acel proiect nu a fost aprobat. Matteo Salvini, fost prim-ministru care conduce League Party, a spus că îndepărtarea crucifixelor merge împotriva valorilor Italiei. Crucifixul este „cultura noastră, identitatea noastră, istoria noastră!”
Nu au ce face. Si la noi unii se lupta sa scoata icoanele din scoli. Pana acum fara rezultat. De parca toate problemele din invatamant s-ar rezolva daca ar disparea crucifixele si icoanele. Daca e dat afara Dumnezeu din scoli, intra acolo lucifer. Asta daca nu e deja prezent in unele scoli.