Mons. Paglia: Tema sfârșitului vieții unește religiile monoteiste

29.10.2019, Vatican (Catholica) - „Suntem cu toții conștienți de importanța temei eutanasiei și a sinuciderii asistate în contextul societății contemporane”, a spus președintele Academiei Pontificale pentru Viață, Mons. Vincenzo Paglia, în cuvântul de salut adresat reprezentanților confesiunilor creștine și liderilor religiilor monoteiste, reuniți în Vatican, la Casina Pio IV, în vederea declarației comune legate de tema eutanasiei și a sinuciderii asistate. Observând că dezbaterea acestei teme nu are loc doar în interiorul comunității științifice și medicale ci și în orizontul mai amplu al culturii generale legate de chestiunile privind trecerea finală (moartea), Mons. Paglia a făcut câteva considerații privind declarația comună care totodată dorește să readucă în memorie semnificația autentică a medicinii și a profesiunilor cu caracter sanitar.
„Medicina nu deține în orizontul său capacitatea de a da sau de a lua viața pacienților. A pune capăt vieții înseamnă să îi negi sensul”, a spus președintele Academiei Pontificale pentru Viață, reliefând că rolul medicinii este de a se îngriji de persoana bolnavă și de a evalua tratamentele cele mai potrivite și mai relevante în vederea promovării sănătății persoanei, „asumându-și cu înțelepciune limitele condiției și ale acțiunii omenești”. Totodată, a amintit că medicina nu are obligația de a restabili cu orice preț sănătatea, ci de a se îngriji de persoană, chiar și atunci când boala este incurabilă, după cum indică și îngrijirile paliative care urmăresc însoțirea competentă și în ansamblu a pacienților incurabili și a familiilor acestora, fără a grăbi sau a întârzia momentul morții.
Oprindu-se asupra dimensiunii interreligioase și ecumenice, Mons. Paglia a evidențiat posibilitatea adoptării unei culturi a dialogului și a colaborării între diferitele comunități religioase în vederea răspândirii conținutului declarației comune ce urmărește tutelarea și promovarea demnității umane într-un moment atât de delicat și vulnerabil precum trecerea finală. Și-a exprimat totodată dorința extinderii comunicării mesajului declarației comune la toți cei care manifestă sensibilitate și interes asupra tematicii, subliniind importanța prezenței în sfera publică, prin elaborarea unor discursuri în măsură să fie înțelese și de cei care au viziuni diferite asupra lumii și a vieții omenești dar care susțin demnitatea persoanei umane și sunt în căutarea acelor căi ale dreptății în măsură să onoreze această dimensiune în contextul concret al situațiilor precum sfârșitul vieții. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News Romania)