Papa Francisc: Sf. Paul l-a vestit pe Cristos închinătorilor la idoli
06.11.2019, Vatican (Catholica) - Sf. Paul l-a vestit pe Isus Cristos „închinătorilor la idoli” din Atena fără a-i ataca, ci construind punți, a spus Papa Francisc miercuri, 6 noiembrie. „Să cerem și noi astăzi Duhului Sfânt să ne învețe să construim punți cu cultura, cu acela care nu crede sau cu acela care are un crez diferit de al nostru. A construi punți mereu, mâna întinsă mereu, fără nicio agresiune”, a spus Pontiful în cadrul audienței generale. „Să îi cerem capacitatea de a incultura cu delicatețe mesajul credinței, îndreptând spre cei care sunt în necunoașterea lui Cristos o privire contemplativă, mișcată de o iubire care să încălzească și inimile cele mai împietrite.”
În cateheza sa săptămânală pe baza Faptelor Apostolilor, Sfântul Părinte a descris discursul Sf. Paul din Areopag drept un exemplu de inculturare a credinței în Atena. ” În inima uneia dintre instituțiile cele mai celebre din lumea antică, Areopagul, el realizează un extraordinar exemplu de inculturare a mesajului credinței: îl vestește pe Isus Cristos închinătorilor la idoli, și nu face aceasta agresându-i, ci făcându-se ‘constructor de punți'”. „Paul alege să intre în familiaritate cu cetatea și astfel începe să frecventeze locurile și persoanele mai semnificative… Paul nu privește cetatea Atenei și lumea păgână cu ostilitate ci cu ochii credinței”, și această privire îl determină „să deschidă o breșă între Evanghelie și lumea păgână”.
Papa a explicat că Sf. Paul a dezvăluit adevărata identitate a „Dumnezeului necunoscut” al atenienilor pornind de la creație, „adică de la credința biblică în Dumnezeul revelației, pentru a ajunge la răscumpărare și la judecată, adică la mesajul propriu-zis creștin. El arată disproporția dintre măreția Creatorului și templele construite de om, și explică faptul că Creatorul se face căutat mereu pentru ca fiecare să îl poată găsi. În acest mod Paul, conform unei expresii frumoase a Papei Benedict al XVI-lea, ‘îl vestește pe Cel pe care oamenii îl ignoră, și totuși îl cunosc: Necunoscutul-Cunoscut'”.
Sfântul Părinte a mai arătat că Paul îi invită apoi pe toți „să meargă dincolo de ‘timpurile de ignoranță’ și să se decidă pentru convertire în vederea judecății iminente”. Însă vestirea de către Paul a kerygmei „găsește un obstacol: moartea și învierea lui Cristos apare ‘nebunie’ și provoacă batjocură și derâdere. Atunci Paul se îndepărtează: tentativa sa pare eșuată’, dar unii „aderă la cuvântul său și se deschid la credință. Între aceștia un om, Dionisiu, membru al Areopagului, și o femeie, Damaris. Și la Atena Evanghelia prinde rădăcini și poate să alerge pe două voci: cea a bărbatului și cea a femeii!”