Papa cere măsuri urgente și concrete pentru apărarea minorilor în lumea digitală
15.11.2019, Vatican (Catholica) - Accesul minorilor la pornografie are loc, conform unor statistici credibile, încă de la 11 ani, a spus Papa Francisc, insistând că nu se poate accepta așa ceva. Afirmația a fost făcută în contextul unui congres internațional desfășurat în Vatican, cu tema: „Promovarea demnității digitale a copiilor. De la concept la acțiune”. Evenimentul a avut loc joi, 14 noiembrie 2019, de la 10:30, în Sala Clementina, în deschidere luând cuvântul șeicul Saif Bin Zayed al Nahyan și pr. Federico Lombardo. Organizatori au fost Academia Pontificală pentru Științe Sociale, Alianța pentru Demnitatea Copilului și guvernul Emiratelor Arabe Unite.
„Dezvoltarea amețitoare a tehnologiilor informației și comunicării”, a spus Pontiful, ne pune în fața unor provocări extraordinare. Pe de o parte minorii au oportunități deosebite „pentru educația și formarea lor personală”. „Tehnologiile deschid noi orizonturi îndeosebi pentru acei minori care trăiesc în situații grele sau departe de centrele urbane din țările mai industrializate.” Dar trebuie în același timp să se garanteze tuturor minorilor „creșterea sănătoasă și senină, fără ca să fie obiect de violențe criminale inacceptabile sau de influențe în mod grav nocive pentru integritatea trupului lor și a spiritului lor”.
Adresându-se oamenilor de știință și cercetătorilor le-a spus: „Aveți o misiune fundamentală! Trebuie văzut cu claritate natura și dimensiunile pericolelor pe care trebuie să le combatem. Domeniul de explorat este vast și complex. Nu ne putem face iluzii că răspundem la asemenea provocări pe baza unor cunoștințe sumare și superficiale, ci începând să punem bazele pentru a proteja demnitatea minorilor trebuie să fie un scop nobil al muncii voastre de cercetare științifică.” Iar lucrătorilor din comunicații le-a spus la rândul lor: „Trebuie răspândită conștiința riscurilor care sunt într-o dezvoltare tehnologică necontrolată în toate componentele societății. Încă nu s-a înțeles – și adesea nu se vrea să se înțeleagă – gravitatea problemei în ansamblul ei și în consecințele viitoare! Aceasta nu poate avea loc fără o alianță strânsă cu media, adică voi comunicatori și capacitatea voastră de a mobiliza opinia publică și societatea.”
Sfântul Părinte a spus că prima sarcină în formarea copiilor le revine părinților, dar pentru ei astăzi „este tot mai dificil să controleze folosirea instrumentelor electronice din partea copiilor lor. De aceea, industria trebuie să colaboreze cu părinții în responsabilitatea lor educativă. Deci identificarea vârstei utilizatorilor nu trebuie considerată o încălcare a dreptului la intimitate, ci o premisă importantă pentru tutelarea eficace a minorilor.” Este nevoie de măsuri urgente și o de etică adaptată situației, care să fructifice algoritmi, chiar și inteligența artificială, spre binele minorilor. Admițând existența intereselor economice, Papa a amintit însă ce este mai important: „Creșterea sigură și sănătoasă a tineretului este scopul pentru care merită de muncit și valorează mult mai mult decât simplul profit economic obținut și cu riscul de a face rău tinerilor.”
La final Pontiful a salutat și prezența unor lideri religioși între specialiștii prezenți. „Cauza protecției minorilor în lumea digitală, adică în lumea noastră de astăzi și de mâine, trebuie să ne vadă uniți, ca martori ai iubirii lui Dumnezeu față de fiecare persoană, începând de la cei mai mici și lipsiți de apărare, pentru a face să crească în toți, în fiecare parte a lumii și în fiecare confesiune religioasă, atenția, grija și conștiința. Vrem să eliminăm de pe fața pământului violența și orice tip de abuz față de minori. Să îi privim în ochi: sunt fiicele voastre și fiii voștri, trebuie să-i iubim drept capodopere și copii ai lui Dumnezeu. Au drept la o viață bună. Avem datoria de a face tot posibilul pentru ca să o aibă.”